Múlt-kor.hu

A skót klánalapító, a skizofrén és a püspök – öt királyi fattyú a magyar történelemből

A skót klánalapító, a skizofrén és a püspök – öt királyi fattyú a magyar történelemből

2018. február 16. 18:06

Egészen bizonyos, hogy a magyar királyok törvénytelen gyermekek egész seregét nemzették az évszázadok során. Ritka volt azonban, hogy eme „természetes gyermekeket” hivatalosan is elismerjék. Következzen most öt királyi fattyú a magyar történelemből!

Az Árpád-házi herceg, akitől egy skót klán származtatja magát

Középkori krónikáink őrizték meg annak emlékét, hogy I. András királynak egy Marót falubeli ágyasától egy György nevű fia született. Sem az édesanya kilétéről, sem György életéről nem tudunk eme egyetlen említésen túl semmi bizonyosat. A gyermek oroszos neve azonban valószínűleg arra utalhat, hogy az 1030-as évek második felében, András (és bátyja, Levente) kijevi száműzetése idején születhetett. A tény pedig, hogy az 1046-os Vata-féle lázadást követően trónra lépő király nem Györgyöt, hanem előbb öccsét, Bélát, majd a kijevi fejedelem lányától született fiát, Salamont jelölte utódjának, megerősíti, hogy György valóban törvénytelen gyermek volt.

Személyéhez kapcsolódik továbbá egy legenda is, amely Európa másik végéből, Skóciából származik. A tekintélyes Drummond klán eredettörténete szerint a család alapítója egy bizonyos Móric volt, aki az Árpád-házi királyokkal állt rokonságban. Az erre alapozott elmélet szerint György tagja lehetett annak a kíséretnek, amely 1057-ben az addig Magyarországon tartózkodó Száműzött Eduárddal és gyermekeivel, Edward Aethelinggel és Skóciai Szent Margittal érkezett vissza Angliába. 1066-ban pedig Móric nevű fia Margit oldalán menekült Skóciába Hódító Vilmos elől, ahol szolgálataiért nemesi címet kaphatott. Bár a Drummondok családi hagyománya mai napig I. Andrást tekinti házuk ősapjának, ezt történetileg már nem lehet igazolni, lévén a klán családfáját csak a 14. századig tudjuk hitelt érdemlően visszavezetni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A skót klánalapító, a skizofrén és a püspök – öt királyi fattyú a magyar történelemből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tél: Mesélő naplók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra