Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
„A Sas leszállt” – A Hold meghódítása

„A Sas leszállt” – A Hold meghódítása

2022. március 31. 15:05 Múlt-kor

Az évszázad hazugsága?

Az összeesküvés-elméletek hívei szerint mindez valójában csak egy remekül megrendezett színjáték volt, amelyet egy nevadai stúdióban vettek fel. A kilövés napján egy üres rakéta hagyta el a rakétaindító bázist, a Holdon tartózkodásról pedig lassított felvételeket mutattak be.

Az elméletet magukévá tévők érvei között szerepel, hogy a Holdon készített – egyébként túl jó minőségű – fotókon nem látszanak a csillagok, az amerikai zászló annak ellenére „lobogott”, hogy az égitesten nincs légmozgás, a landoláskor pedig nem alakult ki mélyedés a talajban. Emellett, bár a Nap volt az egyedüli fényforrás, az árnyékok nem minden esetben párhuzamosak, vagyis a fény részben reflektorokból jött.

E teória hívei állítják, a korabeli számítógépek alkalmatlanok voltak egy ilyen nagyszabású projekt kivitelezésére, a Földet körülvevő Van Allen-övek sugárzása pedig eleve megölte volna a nem megfelelő védőöltözékkel ellátott űrhajósokat. Bár a szakemberek minden felvetésre kielégítő választ adtak, sokakat nem tudtak meggyőzni.

A Holdra szállás résztvevői olykor nehezen viselték a vádaskodást. 2002 szeptemberében Bart Sibrel, az összeesküvés-elmélet egyik legfőbb képviselője egy Beverly Hills-i hotelban arra kérte Aldrint, esküdjön meg a Bibliára, hogy valóban járt a Holdon. Miután erre nem volt hajlandó, a tennesseei taxisofőr gyávának, hazugnak és tolvajnak nevezte az űrhajóst, aki erre egy jól irányzott ütéssel reagált. Más kérdés, hogy ezután sem esküdött meg a Bibliára, újabb muníciót szolgáltatva ezzel a Holdra szállást hazugságnak tartó tömegeknek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

„A Sas leszállt” – A Hold meghódítása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra