Múlt-kor.hu

A pilótafeleségek nem örültek a légiutas-kísérők megjelenésének

A pilótafeleségek nem örültek a légiutas-kísérők megjelenésének

2020. március 26. 18:05 Múlt-kor

Szigorú követelmények

Feladataik közé tartozott az utastér takarítása, az ülések már említett újra és újra történő rögzítése, a mosdók takarítása, és a tankolásban való segédkezés.

Mivel a korabeli utasszállítók még viszonylag kis méretűek voltak, a hangárba gyakran emberi erővel tolták be őket – ebben is részt vettek a légiutas-kísérők.

Emellett az „égi lányok” dolga volt az utasok fegyelmezése (például rábírni őket arra, hogy ne dobják ki az ablakon cigarettacsikkjeiket), a lopások megakadályozása, illetve odafigyelni arra, hogy senki ne tévessze össze a repülőgép kijárati ajtaját a mosdóéval. Az esetleg előforduló legyek lecsapása szintén szerepelt a munkaköri leírásban.

Lényegi eleme volt azonban a munkájuknak a törődés is – a repüléstől rettegő utasok nyugtatása, illetve az unatkozók szórakoztatása.

Amikor 1940-ben a Delta légitársaság felvette első saját női utaskísérőit, amellett, hogy képzett ápolónőknek kellett lenniük, megkövetelték tőlük a „tájékozottságot napjaink ügyeiben, és a képességet az intelligens beszélgetés fenntartására” – külön bónusz járt azért, ha a hölgyek naprakészek voltak a baseballt illetően.

A legfontosabb követelmény azonban mégiscsak a szépség volt, ahogyan azt 1936-ban a New York Times is megírta:

„A hostessnek alkalmas lányoknak petitnek kell lenniük, 100 és 118 font [45,4 és 53,5 kilogramm] közötti súllyal, öt láb és öt láb négy hüvelyk [152 és 163 centiméter] közötti magassággal, 20 és 26 éves kor között. Ehhez adódik még a szigorú fizikai vizsgálat, amelyen évente négyszer át kell esniük, így biztosított a szépség, amely a tökéletes egészséggel jár.”

Mindemellett a lányoknak „természetesen” egyedülállónak kellett lenniük – állítólag a Boeing próbaidőszaka alatt az egyik stewardess férje rendszerint Stimpsont hívogatta telefonon, ha felesége repülője késett, és nem ért időben haza.

Egyes légitársaságoknál az „égi lányok” munkaszerződésében az is szerepelt, hogy az aláírástól számított 18 hónapon belül nem mehetnek férjhez – azonban később is kötelező volt felmondaniuk, ha így tettek.

A pilótafeleségek nem örültek a légiutas-kísérők megjelenésének

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tavasz: Halálos tudomány

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra