Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A nyilvánvaló jelek ellenére évtizedeken át nem bukott le az oroszoknak kémkedő FBI-ügynök

2021. október 4. 18:09 Múlt-kor

A bukás

Hanssen 1991-ben, nem sokkal a Szovjetunió felbomlása előtt – félve attól, hogy lelepleződik – felhagyott a kémtevékenységgel. 1999-ben azonban ismét kémkedni kezdett, ezúttal már az orosz titkosszolgálatnak.

Ha nem tér vissza az oroszok szolgálatába, talán sohasem lepleződött volna le, ez a lépése azonban villámgyorsan a bukásához vezetett. A 90-es években ugyanis egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy tégla van (volt) az FBI-nál.

A szervezet végül egy helyzetével elégedetlen orosz titkosszolga segítségével talált rá a bűnösre. Az FBI 7 millió dollárt fizetett egy ex-KGB-tisztnek, aki átadott nekik egy olyan fekete konspirációs szemeteszsákot, amelyen Hanssen otthagyta az ujjlenyomatát, valamint egy, az FBI-tégla („B”) és egy KGB-ügynök között 1986-ban lefolytatott telefonbeszélgetés felvételét.

Miután sikerült azonosítani a hangot és az ujjlenyomatot is, Hanssent megfigyelés alá helyezték, és beosztottak mellé egy fiatal asszisztenst, Eric O’Neillt, aki FBI-ügynökként valójában a megfigyelésével volt megbízva. Neki sikerült megszereznie azt az eszközt (egy Palm III típusú PDA-t), amelyen Hanssen a legfontosabb információkat tárolta. A tégla az FBI markában volt.

Bár Hanssen észrevett több olyan jelet is, amelyek arra utaltak, hogy az FBI szagot fogott, nem állt le a kémtevékenységgel. Azon a bizonyos végzetes februári vasárnap reggelen Hanssen szokásához híven családjával ellátogatott a Great Falls-i Sienai Szent Katalin-templomban tartott vasárnapi misére, majd, miután kocsija csomagtartójában elhelyezte az oroszoknak szánt újabb ajándékcsomagot, kivitte korábban már említett barátját, Jack Horschauert a washingtoni Dulles Nemzetközi Repülőtérre, miután több napig Hanssenéknél vendégeskedett.

Ezt követően útja a Foxstone Parkba vezetett, ahol előbb egy fehér ragasztószalagot tett egy információs oszlopra, ezzel jelezve, hogy a szokásos helyre letette a csomagot, amelyet ezt követően valóban elhelyezett a hídnál. Miután letartóztatták, Az FBI-ügynökök a park területén rátaláltak egy 50 ezer dollárt rejtő zsákocskára is.

Mivel 2001 júliusában 15 rendben is bűnösnek vallotta magát kémkedés és összeesküvés bűntettében, 2002 májusában tizenötszörös életfogytiglanra ítélték – az ítélet felülvizsgálatának lehetősége nélkül. A férfi jelenleg a coloradói Florence börtönében, egy magánzárkában tölti életfogytiglani büntetését.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A nyilvánvaló jelek ellenére évtizedeken át nem bukott le az oroszoknak kémkedő FBI-ügynök

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra