Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
A nem várt királynő, aki minden rekordot megdöntött: II. Erzsébet uralkodása

A nem várt királynő, aki minden rekordot megdöntött: II. Erzsébet uralkodása

2022. szeptember 8. 19:40 Múlt-kor

A közélet legbiztosabb sziklája

II. Erzsébet uralkodása során 14 miniszterelnöke volt az Egyesült Királyságnak, a legutóbbiak közül többen már Erzsébet trónra lépése után születtek.

A királynő uralma alatt számos politikai vihart élt át az ország, kezdve az 1956-os szuezi válsággal, majd az 1960-as évek gyorsuló dekolonizációjával, amely nem mindenhol ment zökkenőmentesen.

Az 1970-es évektől egyre fokozódó észak-írországi harcok és a Nagy-Britanniára is átterjedő terrortámadások azt a látszatot kelthették, hogy az Egyesült Királyság saját területén sem ura már a helyzetnek.

Ennek mondott ellent látványosan az 1982-es falklandi háború, melynek során az ország egy rendkívül távoli külbirtokát védte meg egy idegen ország agressziójától.

Erzsébet mindezen idő alatt saját személyében támadhatatlan maradt: a legtöbbet utazott brit uralkodó, aki alatt egyúttal végbement a Brit Birodalom átalakulása a Brit Nemzetközösséggé.

Jól demonstrálta ezt 1977-es ezüstjubileuma: trónra lépésének 25. évfordulója alkalmából csaknem 100 000 kilométert utazott szerte a Nemzetközösség országaiban, a kevésbé jelentős államokra, mint például Fidzsire és Tongára is ellátogatva.

A 20. század utolsó évtizedeiben a királyi család megváltozott, közvetlenebb médiajelenléte által többször felmerült a kérdés: van-e továbbra is létjogosultsága a monarchia intézményének?

Erzsébet húga, Margit szerencsétlenül alakult magánéletétől Károly herceg és Diana hercegné romba dőlt házasságán át a hercegné tragikus haláláig II. Erzsébet maradt az egyetlen biztos pont az alattvalók számára.

E szerepe ismét felértékelődött a legutóbbi skandalumok – András yorki herceg botránya és a közélettől való visszavonulása, valamint Harry herceg és feleségének a média zaklatására hivatkozva történő hasonló visszalépése – kapcsán.

II. Erzsébet királynő volt az első brit uralkodó, aki platinajubileumot ünnepelhetett. 2022-ben, uralkodásának 70. évfordulóján országa nagyszabású, hónapokig tartó rendezvénysorozattal köszöntötte.

Hogy utódai képesek lesznek-e hozzá hasonló módon biztos támaszként működni a közéletben, felülemelkedve a mindennapok vitáin, csak az idő dönti majd el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A nem várt királynő, aki minden rekordot megdöntött: II. Erzsébet uralkodása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra