Múlt-kor.hu

A Napóleon hatalmát megtörő népek csatájának több száz áldozatára bukkantak

A Napóleon hatalmát megtörő népek csatájának több száz áldozatára bukkantak

2018. november 5. 11:55 MTI

A napóleoni háborúk döntő ütközetének számító 1813-as lipcsei csatát követően tífuszban meghalt német és francia katonák maradványait őrző tömegsírt fedeztek fel építőmunkások a nyugat-németországi Mainzban.

A Rajna-vidék-Pfalz szövetségi tartomány kulturális örökségekkel foglalkozó hivatalának régésze, Jens Dolata szerint több mint ezer csontváz lehet a sírban. A szakember szerint a testeket annak idején sorokba rendezve földelték el. Mainz akkoriban francia megszállás alatt állt.

A tömegsírt azután fedezték fel, hogy egy helyi lövészklub hozzálátott egy lőtér kiépítéséhez. Dolata szerint jelenleg azon dolgoznak, hogy megoldást találjanak a helyzetre a sír további háborgatása nélkül. „Az összes csontváz visszahelyezése ugyanakkor nem megoldható” - jegyezte meg a szakember.

A lipcsei csata vagy a „népek csatája” 1813. október 16. és 19. között zajlott le. Ez volt a napóleoni háborúk döntő ütközete, amelyben a francia császár vereséget szenvedett az osztrák-porosz-orosz-svéd koalícióval szemben, amely a németországi és lengyelországi francia uralom végét jelentette.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Napóleon hatalmát megtörő népek csatájának több száz áldozatára bukkantak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra