Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A nagyobb haszon érdekében süllyeszthette el rozoga hajóját Feketeszakáll

2020. július 29. 15:58 Múlt-kor

Állatias erő

Feketeszakáll Edward Thatch (vagy Teach) néven látta meg a napvilágot 1660-ban, valószínűleg az angliai Bristolban. Thatch egy „állami” kalózhajón (úgynevezett privatérhajón) szolgált tengerészként, majd a karib-tengeri New Providence szigetén telepedett le.

A szárazföldet azonban unalmasnak találta, és 1716-ban kalóznak állt. Egy évvel később már mindenki rettegte a nevét a Karib-térségben.

A sikere azonban kérészéletű volt, mert 1718-ban a Királyi Haditengerészet tisztjei csapdát állítottak neki, és egy rajtaütést követően megölték a rettegett kalózvezért.

Feketeszakáll rövid kalóz pályafutása során félelmetes hírnevet szerzett magának. A források egyfajta állatias, szinte emberfeletti erőről beszélnek, amely a csatában hatalmába kerítette a rablóvezért.

Egyes források azt is megemlítik, hogy hosszú fekete hajában parázsló kanócokat rakott, amely a küzdelemben igen félelmetes külsőt kölcsönzött neki.

A Feketeszakállról kialakított képet csak tovább erősítette a rablóvezér zászlóshajója, az Anna királynő bosszúja névre átkeresztelt háromárbocos fregatt. Az Anna brit királynőről elnevezett hajó 40 ágyúval volt felfegyverezve, így komoly tűzerővel rendelkezett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A nagyobb haszon érdekében süllyeszthette el rozoga hajóját Feketeszakáll

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra