Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A nácik által ellopott reneszánsz pajzs került vissza Ferenc Ferdinánd egykori kastélyába

2021. szeptember 22. 10:26 MTI

Majdnem nyolcvan év után visszakerült a közép-csehországi Konopiště kastélyba az az értékes 16. századi reneszánsz pajzs, amelyet a nácik vittek el a kastély fegyvergyűjteményéből a második világháború idején.

A háború utáni időszakban az értékes pajzs a Philadelphiai Művészeti Múzeum gyűjteményébe került, ahol hosszú kutatás után Ladislav Čepička cseh történész találta meg.

Az amerikai múzeum hosszas vizsgálódás után helyet adott a cseh kérésnek és a közelmúltban visszaadta a pajzsot eredeti tulajdonosainak.

A rendkívül értékes pajzs keddtől újra látható a Prágától délre fekvő Konopiste kastély fegyvergyűjteményében – közölte Nada Goryczková, a cseh Nemzeti Műemlék Intézet igazgatója újságírókkal.

Ladislav Čepička évtizedekkel ezelőtt kezdte el kutatni az egykor Ferenc Ferdinánd főherceg nyári rezidenciájaként szolgáló kastély híres fegyvergyűjteményét, és akkor kezdett el érdeklődni a nácik által ellopott tárgyak iránt is.

Az elveszett pajzsról nagyobb cikket is közölt szaklapokban. Az 1990-es években egy nemzetközi történészkongresszuson ismerkedett meg a philadelphiai múzeum korábbi kurátorával, akitől tudomást szerzett az ottani gyűjteményben őrzött pajzsról.

Bár kutatásai alapján Čepička már a kilencvenes években arra a meggyőződésre jutott, hogy a nácik által ellopott műtárgyról van szó, állítását nem vették komolyan, és hosszú ideig semmi sem történt az ügyben.

A philadelphiai múzeummal 2016-ban indultak csak meg a tárgyalások a cseh külügyminisztérium holokauszt ügyekkel megbízott diplomatájának segítségével, és végül idén júniusban született meg a cseh–amerikai egyezmény a műtárgy visszaszolgáltatásáról. A 16. században készült pajzsot szeptember közepén vették át a csehek az amerikaiaktól.

A 61 centiméter átmérőjű fapajzsot nagy valószínűséggel Girolamo di Tommaso da Treviso olasz festő díszítette és 1695-ben a Mediciek fegyvertárának része lett.

A 19. század végén került Ferenc Ferdinánd Habsburg trónörökös konopištěi gyűjteményébe, ahonnan 1944-ben vitték el a nácik azzal, hogy az Adolf Hitler által Linzbe tervezett nagy német múzeumban állítják majd ki.

A műtárgy háború utáni sorsa pontosan nem ismert, annyit tudni, hogy 1954-ben Carl Otto von Kienbusch amerikai multimilliomos vette meg Párizsban, aki később a philadelphiai múzeumnak ajándékozta, ahol 1977-től volt látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A nácik által ellopott reneszánsz pajzs került vissza Ferenc Ferdinánd egykori kastélyába

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra