Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
A múlt építészete szolgálhat megoldásokkal a fenntarthatóságra és a környezetkímélésre

A múlt építészete szolgálhat megoldásokkal a fenntarthatóságra és a környezetkímélésre

2022. július 24. 09:04 Múlt-kor

Római villák, városi kertek

A rómaiak a kőhidak és árkádok építésén kívül is számos urbanisztikai újítást vezettek be. A „szigetek” (insulae) voltak a történelem első társasházai, a termálvizek pedig néhány városban „távfűtést” szolgáltattak: a meleg víz egész kerületeket látott el.

A városokon kívül pedig villákat (azaz lakótereket, műhelyeket és istállókat magukban foglaló épületkomplexumokat) építettek, amelyek mezőgazdaságilag önellátó létesítmények voltak.

A föld terményeit az ókori római vidéken helyben termesztették és fogyasztották is, csak az alkalmi felesleg került eladásra a városi piacokon − ezt a régészek által a hatalmas mezőgazdasági villákban, mint pl. a Nápoly melletti Boscorealéban végzett kutatások is alátámasztanak.

Vannak manapság olyan városépítészek, akik hasonló modern negyedeket álmodnak meg ezen modell alapján: társasházakhoz kerteket terveznek, vagy olyan lakónegyedeket, amelyek lehetővé teszik a lakosoknak, hogy gyümölcsöket és zöldségeket termesszenek.

Mindez hozzájárulna a lakosság ellátásának egy környezetet kevésbé terhelő módjának megszervezéséhez. A termékeknek nem kellene több ezer kilométert megtenniük egy kamionon, mielőtt az asztalunkra kerülnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A múlt építészete szolgálhat megoldásokkal a fenntarthatóságra és a környezetkímélésre

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra