Múlt-kor.hu

A lövészárkok parfümjétől a szexualitásig: tizenöt tény az első világháború divatjáról

A lövészárkok parfümjétől a szexualitásig: tizenöt tény az első világháború divatjáról

2018. március 27. 12:46 Múlt-kor

Fogtechnika, kényelmetlen cipők és férfi szemfesték

10. Sokaknak a háború jelentette az első igazi fogászati kezelést

A frontvonalbéli kezelés korlátozott volt, de sok katona számára ez volt az első találkozás a fogorvosi ellátással. A katonák betömethették lyukas fogaikat és kihúzathatták az elhaltakat, hogy könnyebben tudják megenni élelmüket. Az akut fekélyes ínygyulladás gyakori panasz volt, amelyet a higiénia hiánya, rossz étrend és túlzott dohányzás okozott, és a legrosszabb esetekben az arc szöveteire is átterjedhetett. Emellett a rengeteg előforduló arcsérülés miatt, amelyek közül sok érintette az állkapcsot is, gyors fejlődések mentek végbe a fogtechnikában.

11. Az új csizmákat és bakancsokat úgy kellett fájdalmasan betörni, és a katonák sokszor voltak kénytelenek olyat hordani, ami nem volt rájuk jó

A lábbeli állandó gond volt a hadseregeknek. Sok német katona kartontalpú csizmában birkózott meg Flandria sarával, mert az antant blokádja miatt nem volt elegendő rideg bőr a német gyártóknak. A lábtekercsek, amelyekkel kiegészítették a lábbelit, általában vagy túl szorosak, vagy túl lazák voltak, ami a kidörzsölődést és a gombás fertőzéseket segítette elő. Amikor bevezették a csípőig érő gumicsizmákat a sáros körülmények ellen, hamar vagy megteltek a sárral, ami ellen védeniük kellett volna, vagy olyan szívóhatást fejtettek ki, hogy alig lehetett őket levenni. A háború mindkét oldalán a katonák egyetlen tartalék pár zoknit kaptak.

12. A román hadseregben bizonyos rendfokozat alatt tilos volt szemfestéket hordani

Ez volt az egyik első szabályozás még a háború elején, így feltételezhető, hogy igen elterjedt volt. A magasabb rangú tisztek továbbra is élvezhették e kiváltságot – égszínkék vagy lila szemhéj esetleg monoklival kombinálva. Norman Stone skót történész szerint a román haderő kimondottan nehezen volt hajlandó áttérni a praktikusabb, a lövészárokharcra alkalmasabb egyenruhákra, előnyben részesítve, ha katonái „szépen kiglancolva, púderezve és festve” jelentek meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A lövészárkok parfümjétől a szexualitásig: tizenöt tény az első világháború divatjáról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra