Múlt-kor.hu

A Lincoln-merénylettől a Titanic megjósolt végzetéig – hét bizarr történelmi véletlen

A Lincoln-merénylettől a Titanic megjósolt végzetéig – hét bizarr történelmi véletlen

2020. augusztus 27. 08:33 Múlt-kor

Amikor az elnök gyilkosának testvére menti meg az elnök fiát

Hírhedtté váló bátyjával, John Wilkes Booth-szal ellentétben Edwin Booth az Unió elkötelezett támogatója volt az amerikai polgárháborúban, sőt, még a bátyja által meggyilkolt Abraham Lincolnnak is komoly szolgálatot tett.

1864 végén (más források szerint 1865 elején) Lincoln fia, Robert Todd a New Jersey állambeli Jersey City vasútállomásán tartózkodott, ahol majdnem tragédia történt.

A keskeny peronon állt, amikor egy csapat utas szemmel láthatólag késésben volt, és nagy lendülettel siettek a hálókocsijuk felé.

Lincoln igyekezett elengedni őket, ám a tömeg elsodorta az éppen elinduló vonat felé, így a peron széle és a szerelvény közé csúszott a lába.

Saját erejéből nem tudott volna kimászni az életveszélyes helyzetből, ám ekkor egy erős kéz a gallérjánál fogva megragadta és kihúzta a vágányról.

Azon nyomban felismerte cseppet sem rejtélyes megmentőjét, Edwin Bootht, aki ugyanis – testvéréhez hasonlóan – híres színész volt, és rögtön köszönetet mondott neki.

Booth azonban csak akkor tudta meg, hogy ki volt az, akit megmentett, amikor barátja, az uniós sereg ezredese, Adam Badeau levélben gratulált neki, hogy megmentette az elnök fiát, az akkoriban Badeau tiszttársaként tevékenykedő Robert Todd Lincolnt.

A tény, hogy megmentette a férfit, egyfajta védelmet biztosított számára, miután testvére meggyilkolta Abraham Lincoln elnököt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Lincoln-merénylettől a Titanic megjósolt végzetéig – hét bizarr történelmi véletlen

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra