Múlt-kor.hu

A levél, amelyben John F. Kennedy egy elvált asszonyt fűz

2016. június 3. 17:38 MTI

Becslések szerint nagyjából harmincezer dollárért (8,2 millió forint) cserélhet gazdát John F. Kennedy személyes hangvételű levele, amelyet egy szerelmi viszony kialakításának reményében írt a néhai amerikai elnök.

A négyoldalas levélről, amelyet a Kennedy család régi barátjának, a művész Mary Pinchot Meyernek, egy CIA-ügynök volt nejének címzett az elnök, úgy vélik, hogy 1963 októberében, nagyjából egy hónappal Kennedy meggyilkolása előtt született. "Miért nem hagyod el végre egyszer a külvárost és látogatsz meg engem itt, vagy a Cape-en vagy Bostonban 19-én" - írta az elnök.

Majd folytatta: "Tudom, hogy ostobaság, hogy értelmetlen, és, hogy talán utálnád, vagy más részről talán nem, és én szeretném. Azt mondod, jót tesz nekem, ha nem kapom meg, amit akarok. Az elmúlt évek után egy sokkal kedvesebb választ kellene adnod nekem. Miért nem mondasz egyszerűen igent". Az elnök egy J betűvel írta alá a dátum nélküli, feltehetőleg fehér házi levélpapírra írt levelet.

"Hihetetlen ilyen személyes hangvételű levelet olvasni az elnöktől" - mondta Robert Livingston a június 16-án kezdődő egyhetes internetes aukciót bonyolító RR Auction vezető munkatársa. Mint hozzátette: "Rengeteg JFK-levél fordul meg nálunk, és az elnök mindig nagyon hivatalosan fogalmazott".

A levelet soha nem küldték el, hanem Kennedy személyi titkára, Evelyn Lincoln gyűjteményében maradt. A dokumentum később Lincoln egy barátjához, a John F. Kennedy-emléktárgyakért rajongó Robert White-hoz került, aki több mint egy évtizeddel ezelőtt halt meg. A dokumentumot most egy névtelenségbe burkolózó gyűjtő bocsátja árverésre. Pinchot Meyert alig egy évvel Kennedy meggyilkolása után lőtték halálra. A meggyilkolásával vádolt férfit végül nem találták bűnösnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A levél, amelyben John F. Kennedy egy elvált asszonyt fűz

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra