Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A legkülönfélébb okokból csatlakoztak Szálasi mozgalmához annak női tagjai

2021. május 4. 14:53 Pető Andrea

A fizetett aktivisták

A Nyilaskeresztes Párt női tagjainak egy másik csoportját azok az egyedül élő nők alkották, akik alsó középosztálybeli származásúak, és kommunikációs stílusukat a pártvezetéssel szembeni állandó panaszkodás jellemezte. Ebből a csoportból származtak a Hűségszék női tagjai is, akik nyilashitükért börtönbüntetést szenvedtek a Horthy-rendszerben.

Közülük való Hunyadi Mária angol szakos tanár, akit 1939-ben internáltak nyilasérzelmei miatt, és Szálasi érmet is adott neki a tevékenységéért. A modernitást, a női szerepek megváltozását, s a szerintük ezzel együtt járó erkölcsi züllést okolták azért, hogy nem sikerült férjet találniuk.

A tagok közt megtaláljuk azokat is, akik megélték a társadalmi nemi egyenlőtlenségeket a munkahelyükön: csatlakoztak a párthoz, és pártmunkát is végeztek, amit egy teljesen hétköznapi, fizetett és biztos állásnak tekintettek.

Nem szabad elfelejtenünk: a munkavállaló nők védelme fontos pont volt a nyilaspárt programjában. Természetesen ez az adott kontextusban azt jelentette, hogy a „magyar” női munkavállalót védelmezték az „idegen” munkaadótól.

A nyilas pártaktivista nők esetében van egy csoport, melynek célja egészen más, mint csupán a munkakörülmények javítása. Tisztán hatalmi igényeket fogalmaznak meg – és a világ jobbítását. A nyilaspárt egyes tagjai gyönggyel kirakott nyilaskeresztes brosst vagy gyűrűt hordtak, és fess, női nyilasegyenruhát varrattak, vagy férfiruhát viseltek. A nyilaspárt erőszakra épülő hatalmi kört kínált a nőknek, és többen ezért léptek be. Tudatosan részt akartak venni a politikában, mely közismerten nem a nők világa, hiszen céljuk, mint egy missziós mozgalomnak, egy új világ felépítése volt.

Kozma Mária egy ilyen tipikus pártaktivista, akinek élete a „kisnyilasokkal” kapcsolatos történeti vitához is adalékul szolgál. Ő nemcsak politizált, hanem a háború végén egy lakást is átvett – úgymond – megőrzésre, és mikor annak a bérlője előkerült, nem akarta az ingatlant visszaadni, erre az feljelentette. Bebörtönözték, majd szabadulása után felajánlkozott az ÁVH-nak, ahol örömmel fogadták, és elkezdett besúgóként dolgozni mint a házfelügyelők szakszervezetének, a Magyar Nők Demokratikus Szövetségének és a Magyar–Szovjet Társaságnak a tagja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A legkülönfélébb okokból csatlakoztak Szálasi mozgalmához annak női tagjai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra