Múlt-kor.hu

A legkisebb Kennedyt sem kerülte el a családi átok

2016. február 22. 15:18 MTI

Nyolcvannégy éve, 1932. február 22-én született Edward "Ted" Kennedy amerikai politikus, szenátor, John F. Kennedy elnök legfiatalabb öccse, az amerikai politikus-dinasztia utolsó nagy alakja, akit a szenátus oroszlánjaként emlegettek. 

Szó szerint a politikába született, gazdag és befolyásos ír származású apja sikeres üzletember és az 1930-as évek második felében londoni nagykövet volt, aki politikai ambícióit fiaiba is átültette. Vágyai valóra váltak, hiszen John fia az Egyesült Államok 35. elnöke lett, Robert halálakor a legesélyesebb elnökjelöltnek számított, Ted pedig tíz amerikai elnökkel dolgozott, és a szenátus egyik legtekintélyesebb tagja volt. A családot számos tragédia sújtotta. Kilenc gyermek közül három nem élte meg a felnőttkort, a legidősebb báty, Joseph a második világháborúban halt hősi halált, az elnök John merénylet áldozata lett, miként Robert öccse is, JFK fia pedig repülőszerencsétlenségben hunyt el.

A családban Ted politikai karrierjéhez fűzték a legkevesebb reményt. A tradíciónak megfelelően a Harvard Egyetemen tanult, de másodéves korában egy csalás miatt egy évre eltávolították, ezt az időszakot "büntetésből" a hadseregnél töltötte. Remek sportember volt, de sportkarrierjét is veszélyeztette, hogy gyorshajtás miatt rendszeresen összeütközésbe került a hatóságokkal. 1962-ben ő "örökölte" elnökké választott bátyja szenátori helyét. Ezt követően nyolcszor választották újjá Massachusetts államban, halálakor a szenátus második legrégebben hivatalban lévő tagja volt. Politikai karrierje nagy lendülettel indult, hamar népszerűvé vált. Könnyen hangot talált az emberekkel, a szegények és politikailag hátrányos helyzetűek szószólójaként a Demokrata Párt baloldali szárnyának tagjaként számos szociális jellegű, oktatási, egészségügyi és emberjogi kérdésben hallatta a hangját. Több száz törvény megalkotásához járult hozzá, ellenezte a vietnámi háborút, miként később az iraki háborút is. Az 1960-as évek végén, két testvére tragikus halála után úgy tűnt, a Demokrata Pártban nincs vetélytársa az elnökjelöltségért folytatott küzdelemben.

A Kennedy-átok azonban őt sem kerülte el. 1969. július 18-án a massachusettsi Chappaquiddick szigetén ittasan vezetve autójával lesodródott egy hídról. Neki sikerült partra úsznia, utasa azonban, egy fiatal nő a vízbe fulladt. A sokkos állapotba került szenátor a balesetet csak egy nappal később jelentette, amikor a rendőrség már megtalálta a nő holttestét. A botránnyal elnöki esélyei elszálltak, a Fehér Házba csak egyszer, 1980-ban próbált bejutni, de már a demokrata párti versengésben alulmaradt Jimmy Carterrel szemben. A sajtó egy időben sokat cikkezett alkoholizmusáról, nőügyeiről, neki mégis sikerült talpra állnia, és fokozatosan a Capitolium egyik legtekintélyesebb tagja, igazi államférfi lett. Szinte minden főbb jogszabályon, amelynek célja a polgárjogok, az egészségügy és az amerikai nép gazdasági jólétének előmozdítása volt, ott állt a neve. Igazi szívügyének az egészségügy reformját tartotta, egyike volt Barack Obama legfőbb támogatóinak.

2008-ban rosszindulatú agydaganatot diagnosztizáltak a politikusnál, aki a műtétek és kezelések ellenére 2009. augusztus 25-én meghalt. Barack Obama elnök gyászbeszédében mentorának és korunk legnagyobb törvényhozójának nevezte. "Szerencsém voltam az életben, hogy egy különleges családban nőhettem fel és hogy az első sorban ülhettem nemzetünk történelmének számos fontos eseményénél"- írta Edward Kennedy emlékiratában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A legkisebb Kennedyt sem kerülte el a családi átok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra