Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A külóni vérbűnhöz is köze lehet az Athénban feltárt rejtélyes tömegsírnak

2016. április 15. 13:38 MTI

Régészek egy csoportja tömegsírra bukkant az Athén déli részén található, tengerparti Faliriko Delta negyedben, amely az ókorban kikötőként szolgált a görög városban. Az áldozatok közül harminchatan a fejük felett meg voltak bilincselve – fejtették ki a kutatók.

A kutatók egyelőre a feltárási terület mintegy 50 százalékát tisztították meg. A 80 csontvázra egymás mellett felsorakoztatva bukkantak rá. Harminchat férfi kezét vasakkal bilincselték meg, míg egyiküknek a lábait is megkötözték. Egyelőre rejtély, hogy miért a fejük fölött bilincselték meg a férfiakat.

A megtalált maradványok fiatal, jó felépítésű, kiváló fogazattal rendelkező férfiakhoz tartoztak, akik a vizsgálatok szerint nem szenvedtek csonttöréseket. Egyikük vállcsontjában azonban egy nyílhegyet is felfedeztek, ami arra utal, hogy a férfiakat fogságban ölték meg – fejtette ki Stella Chrysoulaki régész a Központi Régészeti Tanácsban tartott előadásában.

Az elmúlt húsz nap során, 2,5 méterrel a felszín alatt feltárt maradványok jelentőségét elsősorban az adja, hogy a nem messze talált, i. e. 7. század harmadik negyedére datálható korsóknak köszönhetően könnyedén meghatározható a koruk. A szakértők ezért úgy vélik, lehetséges, hogy a tömegsír az i. e. 632-re datálható kölóni vérbűnnel is kapcsolatba hozható, amelynek során egy Külón nevű athéni államférfi (emellett egykori olimpiai bajnok futó) apósa, a megarai türannosz támogatásával puccskísérletet hajtott végre Athénban. A kutatók úgy vélik, a férfiak az államcsínykísérlete során kudarcot valló Külón követői lehettek.

Chrysoulaki szerint a felfedezés rendkívüli történelmi jelentőséggel bír, a további munkálatokhoz pedig a görög állam és az ásatást finanszírozó Niarchos Alapítvány szoros együttműködésére lesz szükség. 

Magazin

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A külóni vérbűnhöz is köze lehet az Athénban feltárt rejtélyes tömegsírnak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra