Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
A középkor öt legendás törvényen kívülije

A középkor öt legendás törvényen kívülije

2024. február 23. 09:05 Múlt-kor

<

Az ártatlan: Stig Andersen Hvide

A Hvide klánba beházasodott Stig Andersen a Dán Királyság „marsallja” (marsk) volt, 1286-ban azonban az V. Erik király meggyilkolásával végződő összeesküvés vezetésével gyanúsították meg.

A korban legendák születtek arról, hogyan kívánta az egyre terebélyesedő királyi hatalmat visszaszorítani, ezekből azonban vélhetően igen kevés dolog igaz.

Jelenlegi tudomásunk szerint Stig törvényen kívülivé nyilvánítása az igazságszolgáltatás csődje volt, mivel nagy valószínűséggel tényleg ártatlan volt.

A népszerű legendák azonban egyenesen úgy tartják, Stig személyesen ölte meg V. Eriket, amiért az elcsábította feleségét.

Élete megóvása érdekében felvette a lázadó szerepét: a Kattegatban lévő Hjelm szigetén berendezett főhadiszállásáról, a norvég korona támogatásával kalózkodásba kezdett, és dán hajókat és part menti településeket fosztott ki.

Számos hű embere – akiket szintén törvényen kívülivé nyilvánítottak – követte a szigetre, és a legújabb régészeti eredmények szerint saját pénzverdét is fenntartottak itt.

Tevékenységét egészen 1293-ban, természetes okokból bekövetkezett haláláig folytatta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A középkor öt legendás törvényen kívülije

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra