Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
A közép-európai összefogás jelentős példáját adta Hunyadi János életműve

A közép-európai összefogás jelentős példáját adta Hunyadi János életműve

2024. augusztus 5. 17:05

Marcona arckifejezésű, zömök, páncélba öltözött katona, jobbjában buzogány vagy hatalmas kard – az utókor ekként képzeli el Hunyadi Jánost. És valószínűleg csakugyan ilyen lehetett, hiszen a korabeli krónikák is hasonlóan írják le. Alakja, származásának sokféle legendája újra és újra felkelti a figyelmet. Kovács Örs történészt, a Rubicon Intézet tudományos munkatársát kérdeztük róla. A Kultúra.hu interjúja.

<

Vannak-e Hunyadiról friss eredményei a történettudománynak?

A származásával, születésével kapcsolatban nem számolhatok be új eredményről: a történettudomány kezd megegyezni ezekben a kérdésekben. A legendák sok évszázadon át tartották magukat, és közben újak is keletkeztek.

A kérdés az, hogy miért jöttek létre. Az, hogy honnan származott a család, lényegében Mátyás királlyá választásától volt fontos téma, és a válaszok mindig a különböző érdekcsoportoknak megfelelően változtak.

A kortársakat elsősorban a társadalmi helyzetük érdekelte, a 19. századi történetírás pedig az etnikai vonulatot firtatta. Hiszen a magyar, a román és a szerb történészek is szerették nemzetük fiainak beállítani a Hunyadiakat – a periódus társadalmi, filozófiai, kulturális mozgásainak megfelelően.

Bár a vita napjainkban is folytatódik, egyre közelebb kerülünk a tudományos konszenzushoz.

A család felemelkedése minek volt köszönhető?

Tény, hogy Hunyadi János fia, Mátyás volt az egyetlen olyan magyar uralkodó, aki nem származott uralkodói dinasztiából, sőt a család két generációval korábbi tagjai még igencsak szerény körülmények között éltek. A 15. században Hunyadi János váratlan és gyors felemelkedése tökéletesen beleillett a Zsigmond-kor társadalmi mobilitásába.

Tehát nem valamiféle rendkívüli pályafutásról beszélünk, több hasonló család szintén képes volt fölemelkedni. Nem olyan magasságokig, mint a Hunyadiak, akiknél az igen kitartó munkára épült a karrier. Mátyás nagyapja, Serbe fia, Vajk, az édesapja, Hunyadi János és maga Mátyás kitartó munkájáról van szó.

Az Albert Mária által készített teljes interjú a Kultúra.hu oldalán olvasható. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A közép-európai összefogás jelentős példáját adta Hunyadi János életműve

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra