Múlt-kor.hu

A koncentrációs táborok foglyaival készíttettek aprólékosan hamisított brit bankjegyeket a nácik

2020. október 1. 08:33 Paul Skates

Ausztria, Toplitz, Palesztina

A sachsenhauseni tábor felszabadítását követően a műhelyt és a foglyokat az ausztriai Mauthausen-Gusen-i koncentrációs tábor altáborába, Redl-Zipfbe szállították.

Május elején azonban ismét költözniük kellett – ezúttal Ebensee-be, ahova május 4-én érkeztek meg. Itt sem maradtak sokáig: a tábort május 6-án szabadították fel az amerikai erők.

Krügert a britek elfogták és két éven át fogva tartották, majd kiadták Franciaországnak. 1948-ban, vádemelés nélkül került szabadlábra, s Németországba ment. 1989-ben, a németországi Hamburgban távozott az élők sorából.

A hamis pénzek egy részéből a zsidó földalatti szervezetek a Palesztinába való kivándorlást finanszírozták, a többit a nácik a valódiakkal és az aranytömbökkel együtt a Toplitzi-tóba dobták, ahol 1959-ben találtak rájuk.

„A hamis bankjegyek még akkor is épek voltak” – mondta némi szakmai büszkeséggel Burger. A férfi a háború után megírta saját emlékiratait, majd húsz évig hallgatásba merült.

A memoárjai nyomán Stefan Ruzowitzky osztrák rendező A hamisító címmel Oscar-díjas filmet rendezett, Burger pedig sorra tartotta az előadásokat, hogy minél szélesebb körben megismertesse az emberekkel a holokauszt történetét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A koncentrációs táborok foglyaival készíttettek aprólékosan hamisított brit bankjegyeket a nácik

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra