Múlt-kor.hu

A koncentrációs táborok foglyaival készíttettek aprólékosan hamisított brit bankjegyeket a nácik

2020. október 1. 08:33 Paul Skates

Támadnak a fontok

Hasonló tervbe vágott a német vezetés is a második világháborúban. A Bernhard-hadművelet (Aktion Bernhard) célja a hamis bankók forgalomba hozatalával az infláció növelése, az angol font iránti bizalom és ezzel a szilárd lábakon álló angol gazdaság megrengetése volt. Az 'A' terv szerint a hamis pénzt egyszerűen Nagy Britannia felett szórták volna szét – egyből tonnaszámra.

Ugyan Joseph Goebbels „groteszk tervnek” nevezte, Lawrence Malkin történész szerint a propagandaminiszter nem utasította el elejétől fogva a grandiózus tervet. Az egyetlen komoly ellenvetés Walther Funk gazdasági minisztertől, a német jegybank, a Reichsbank elnökétől érkezett, aki – ironikus módon – óva intett a nemzetközi jog megsértésétől. Figyelmeztetése azonban süket fülekre talált – a kocka ezzel el volt vetve.

Alfred Naujocks, a német nemzetiszocialista titkosszolgálat, a Sicherheitsdienst (SD) ügynöke kapta meg a feladatot, hogy berendezzen egy műhelyt a pénzhamisításhoz. Naujocks korábban már „bizonyított”, hiszen Reinhard Heydrich SS-Obergruppenführer őt bízta meg azzal, hogy 1939. augusztus 30-án szervezzen támadást a lengyel határhoz közel fekvő Gleiwitz német város rádióadója ellen, és tüntesse fel azt lengyel akciónak, ami Hitlernek ürügyként szolgált arra, hogy a Wehrmacht behatolhasson Lengyelországba.

A műhelyt a berlini Grunewald városrészben, a Delbrückstraße 6. szám alatt rendezték be. Az SS-ügynök vezetésével közel két éven keresztül kísérletezett a tudósokból, műszaki szakemberekből és kézművesekből álló csapat.

Költségvetésük mintegy 2 millió birodalmi márka volt. Ekkor jó 400 ezer bankót nyomtattak, 5 és 10 fontos értékben. A terjengő legendákkal ellentétben az első hamisítványok minősége messze állt a tökéletestől.

Naujocks munkáját a hadművelet névadója, Bernhard Krüger SS-Sturmbannführer, a német rendőrség hamisítás elleni ügyosztályának korábbi főnöke, az SD talán legtehetségesebb hamisítója vette át 1942-ben. Krüger ekkor váratlanul azt az utasítást adta parancsba, hogy a feladat folytatásaként a Berlin határában levő sachsenhauseni koncentrációs táborban rendezzenek be egy titkos nyomdát. Az álca nem is lehetett volna tökéletesebb.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A koncentrációs táborok foglyaival készíttettek aprólékosan hamisított brit bankjegyeket a nácik

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra