Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A koncentrációs táborok foglyaival készíttettek aprólékosan hamisított brit bankjegyeket a nácik

2020. október 1. 08:33 Paul Skates

A németek által a második világháború idején végrehajtott font- és dollárhamisító hadművelet a történelem legnagyobb ilyen célú akciója volt, amely olyannyira jól sült el, hogy komolyan felmerült az összes Bank of England bankjegy bevonásának gondolata. Az Anglia elleni invázió előkészítését szolgáló terv lényege az volt, hogy az ötfontos és annál értékesebb pénzjegyeket szétszórják a kontinensen, letörve ezzel a font iránti bizalmat, nagy pánikot kiváltva a brit lakosság körében. A bankjegyeket a nácik koncentrációs táborokban toborzott foglyokkal hamisíttatták.

Pénzhamisítás: a történelem „legősibb mestersége”

1939. szeptember 18. Berlin, Wilhelmstraße 61. Alig telt el két hét a Polenfeldzug, azaz a lengyelországi hadjárat megkezdése óta, s a német tisztviselők már a következő stratégián törték a fejüket. A birodalmi pénzügyminisztérium konferenciatermében azonban csak egy téma volt napirenden: hogyan támadható meg egy világbirodalom gazdasági rendszere?

A terv: pénzhamisítás. Történelmi előzmény akadt bőven, ugyanis már az ókori görög és római birodalomban felütötte a fejét a pénzhamisítás. Mielőtt a papírpénz megjelent volna a 10. századi Kínában, általában az alapfémeket keverték tiszta arannyal vagy ezüsttel.

Gyakori módszer volt a pénzcsonkítás, amely során a nemesfémből készült érmék anyagából – reszeléssel, kaparással, vagy vegyi, illetve elektrokémiai úton – elvettek, az érmét névértéken továbbadták, a kinyert nemesfémet pedig fémértéken értékesítették.

A pénzhamisítás idővel hadieszközzé vált. Anglia például hamisított pénzekkel igyekezett a kontinentális dollár értékét rontani az amerikai függetlenségi háborúban, majd a 18. század végén nagy mennyiségű hamis papírpénzt (assignátákat) csempésztek be Franciaországba, hogy növeljék az inflációt és szabotálják a forradalmat. Bonaparte Napóleon rafinált rendőrminisztere, a jakobinus nemzetgyűlési képviselő, Joseph Fouché viszont London, Bécs és Moszkva ellen használt fel hamisítványokat.

A 20. század talán legnagyobb pénzhamisító botránya 1925-ben pattant ki, amikor Hágában letartóztattak három magyar állampolgárt, miután Magyarországon hamisított ezerfrankosokat találtak náluk 10 millió frank értékben.

Az ügy előzményei 1923-ra nyúltak vissza, amikor magyar jobboldali körök hamis ezerfrankosok ezreivel akartak bosszút állni Franciaországon az ország területét megcsonkító 1920-as trianoni békeszerződésért, valamint így akartak pénzt biztosítani irredenta vállalkozásokra. A nyomozás során előkerült dokumentumok nyilvánvalóvá tették, hogy a miniszterelnök is tudott az akcióról, a vizsgálat azonban a kormányt felmentette a felelősség alól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A koncentrációs táborok foglyaival készíttettek aprólékosan hamisított brit bankjegyeket a nácik

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra