Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
A King Kong sikere mentette meg  a csőd szélén álló filmstúdiót

A King Kong sikere mentette meg  a csőd szélén álló filmstúdiót

2024. március 2. 17:50 MTI, Múlt-kor

91 éve, 1933. március 2-án rengette meg először a filmvilágot King Kong, a hatalmas gorilla. A burleszkekhez szokott nézők akkor még halálra rémültek a tesztvetítés alatt, így újra kellett vágni a filmet.

<

A túlméretezett majom szülőatyja, Merian C. Cooper kalandor természetű filmrendező volt, aki nem is akármilyen háttértörténetet teremtett az óriásmajom számára.

Cooper sztorija szerint Kong békében élt az Indiai-óceánon fekvő (képzeletbeli) Koponya-szigeten, míg a gonosz filmesek be nem tették lábukat a rég kihaltnak hitt állatokat rejtő helyre.

A vérszomjas tettektől sem visszariadó Kong sorsa megpecsételődik, cirkuszi látványosságként, „a világ nyolcadik csodájaként” New Yorkba viszik, ahol azonban sikerült megszöknie.

A szörnyeteggel, aki filmszínésznő „szerelme” megmentése érdekében felkapaszkodik az Empire State Building tetejére, végeznek a feje fölött elszálló repülőkből leadott lövések.

A King Kong a történeten kívül számos technikai újdonsággal is borzolta a nézők kedélyét. Az alkotók a képkockánként beállított bábfilm, az úgynevezett „stop motion” technikát alkalmazták, a nézőket lenyűgözte Kong és a Tyrannosaurus rex csatája, amely valójában két, 46 centiméteres báb vérre menő küzdelme volt.

A hanghatások is alaposan rájuk ijesztettek, bár a megagorillának egy rosszkedvében lévő oroszlán kölcsönözte ordítását.

A film számos munkacímen futott, végül a producerek egyikének fejéből pattant ki a King Kong elnevezés. Hollywood aranykorának kezdetén a forgatásokhoz más filmek díszleteit is felhasználták, így a The Most Dangerous Game és a King Kong nem csak a díszleteken osztozott (előbbit nappal, utóbbit esténként forgatták), hanem a szereplőkön is.

King Kongban a szépséges szőke színésznőt, Ann Darrow-t alakító Fay Wray, valamint a rendező Carl Denhamet játszó Robert Armstrong fontos szerepeket játszottak a másik filmben is.

A Merian C. Cooper és Ernest B. Shoedsack rendezésében készült, 104 percnyi borzongás írói között a híres angol krimiíró, Edgar Wallace is szerepelt. A film három operatőrt igényelt, a sok fáradság azonban kifizetődőnek bizonyult.

King Kong a nyitóhétvégén 90 ezer dollár bevételt hozott a csőd szélén táncoló RKO stúdiónak, ezzel az óriásgorilla évekre bebetonozta magát a rekordbevételeket számon tartó lista élén – egészen addig, amíg színre nem lépett Scarlett O'Hara.

A film népszerűsége számos folytatásra, pótlásra sarkallta az álomgyárat, ezek sikere azonban messze elmaradt az eredeti történettől. Aztán 1976-ban újra nagyot robbant a történet, ezúttal Jessica Lang és Jeff Bridges főszereplésével.

Egy nagyszabású feldolgozás 2005-ben került mozikba, de A Gyűrűk Urát jegyző Peter Jackson a prominens szereposztás ellenére nem tudta túlszárnyalni a korábbi filmeket. A közönségkedvenc szörnyeteg legutóbb 2021-ben, a Godzilla Kong ellen című filmben szerepelt a vásznon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A King Kong sikere mentette meg  a csőd szélén álló filmstúdiót

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra