Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A kínai agyaghadsereg katonái milliók életét mentették meg

2018. március 30. 10:44 Múlt-kor

Már jóval a Kr .e. III. sz.- ban élő kínai uralkodó Csin Si Huang-ti halálát megelőzően megkezdték a grandiózus sír építését. Az uralkodó elgondolása alapján az óriási földalatti „házban” nem csak neki kellett volna nyugodnia, hanem más, több 10 000 alattvalójának – fiatal, szép alattvalóknak, akiket uralkodói utasításra öltek volna meg. És itt az uralkodó tanácsnokai zseniális ötletet eszeltek ki – felvetették, hogy az élő embereket terrakotta szobrokkal helyettesítsenek, amelyekbe az ókori hitvilágnak megfelelően emberi léleknek kell megülnie.

A Kínai Nagy Faltól az agyaghadseregig

„Kína első egyesítője” névvel az önéletrajzában vonult a történelembe Csin Si Huang-ti, amely rettegett Iván önéletrajzát juttatja eszünkbe. A Csin császárság trónját épp a 13. életévét betöltve foglalta el. Az energikus vezető ennyire fiatal kora nem akadályozta meg a kiemelkedő eredmények elérésében – a fiatal császár 17 éven keresztül folyamatos háborút folytatott, amelynek eredményeként hat esküdt ellenséges feudális állam szenvedett vereséget.

A sikeres hódító a legyőzött területeket saját császársága alatt egyesítette, amelynek köszönhetően a történelembe Kína egyesítőjeként vonult be. Az új állam főváros Hszi'an lett, Qin uralkodó Tian Zi (Ég Fia) titulusát „az egységes Kína első császára” hangzatos címre változtatta. És ez csak a kezdet volt – Si Huang-ti a történelem valódi reformátora akart maradni.

Felismerve, hogy bármely egység fő ellensége nem a politikai különbözőség, hanem a gazdasági egyenlőtlenség, a császár egységesítette a súly- és hosszmértékegységeket, sőt bevezette az egységes írásrendszert (előtte a különböző tartományokban más írás volt).

Ezt követően az egységesítő király elgondolkodott, hogy hogyan védhetik meg magukat a külső támadásoktól. Csin Si Huang-ti grandiózus terve hamarosan megvalósult – fémillió paraszt lett a kínai Nagy Fal építésére irányítva. Az ő ideje alatt kezdődött a hatalmas építmény kivitelezése, amely milliók életébe került, de hosszú évekre Kína arcává vált.

A nagy egységesítő csupán ezt követően kezdett el gondolkodni a személyes halhatatlanságával kapcsolatosan. A krónikák arról tanúskodnak, hogy Csin Si Huang-ti ezer évig szeretett volna élni. A császár utasítására több száz tudós kereste a halhatatlanság képletét. Azonban, meggyőződve az örök élet elixírének keresésének sikertelenségében, az uralkodó elrendelte a hatalmas földalatti sír építését Hszi'an fővárostól 20 km-re.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A kínai agyaghadsereg katonái milliók életét mentették meg

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra