Múlt-kor.hu

A kettős ügynök, aki fantomhadseregeivel mentette meg a D-Day-t

2016. szeptember 21. 14:33

Juan Pujol García kis híján baromfitenyésztő lett Spanyolországban. Leküzdhetetlen tenni akarása, kivételesen gazdag fantáziája és vakmerőségének köszönhetően végül szövetségesek és németek ezreinek életét mentette meg a II. világháborúban.

A spanyol polgárháború, majd a II. világháború kitörését rémülettel fogadó Juan Pujol Garcíában megszületett a sziklaszilárd elhatározás, hogy minden erejével a briteket fogja segíteni. A madridi brit nagykövetségen azonban elutasították a segítségét. Ekkor kezdte szőni hazugságainak óriási hálóját. Lelkes fasisztának kiadva magát a németeknél próbálkozott, sikerrel. A német titkosszolgálat hitt Pujolnak, akit a hírszerző forrásokban Alaric Arabel fedőnéven tartottak számon.

Portugáliából küldte tökéletesen megalkotott hamis jelentéseit Angliáról az Abwehrnek. Íróasztalánál ülve, Pujol mesterien mozgatta fantomhadseregeit, hamis helyszíneken és időpontokban. Kitalált kémhálózata idővel egyre gyarapodott, karakterei mind önálló személyiségek voltak, gondos részletességgel megalkotott élettörténetekkel. Annak ellenére, hogy akkor még sosem járt Nagy-Britanniában, térképek, szótárak és magazinok segítségével, titkosírással írt jelentéseiben hiteles képet festett az országról. Munkásságára hamarosan a britek is felfigyeltek és végre hinni kezdtek neki. Tehetségét kora legfényesebb hollywoodi csillagáéhoz, Greta Garbóéhoz hasonlították, így érdemelte ki a Garbo fedőnevet.

Garbo legfontosabb feladatát a normandiai partraszálláskor végezte. Elhitette a németekkel, hogy a szövetségesek nem Normandiánál, hanem az attól északra fekvő Calais-nál várják a német csapatokat. A támadás tökéletesen meglepte a német parancsnokságot. Rommel vezértábornagy két páncélos hadosztályt, negyvenezer katonát és harckocsikat rendelt át Calais-ból Normandiába. Pujol ekkor tette meg pályafutása talán legkockázatosabb lépését: jelentése szerint a szövetséges csapatok részéről mindez csupán egy csel volt, a második támadás minden bizonnyal Calais-nél várható. A trükk bevált, maga Hitler láttamozta a jelentést, és úgy tett, ahogy Pujol akarta: az első páncélos hadosztályt megállította, és északra rendelt hadosztályok menetparancsát is visszavonta.

Július végére az amerikai fegyveres erők sikerrel bevehették Normandiát és szeptember végére Franciaország felszabadulhatott. Pujol szolgálataiért két kitüntetést is kapott: Németországtól a Vaskeresztet, Nagy-Britanniától a Brit Birodalmi Rendet. Az egyedülálló kettős ügynök, Garbo fantasztikus, hazugságokkal átszőtt történetét, a csavaros részleteket is feldolgozza a Kémek és ügynökök a II. világháborúban című műsor hétköznap esténként 22 órakor a Spektrumon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A kettős ügynök, aki fantomhadseregeivel mentette meg a D-Day-t

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra