Múlt-kor.hu

A Kennedy-gyilkosságot megörökítő felvételért perel egy texasi nő

2015. november 24. 12:25 MTI

A John F. Kennedy egykori amerikai elnök elleni merénylet egy részét megörökítő felvétel visszaszerzéséért nyújtott be keresetet egy szövetségi intézmény ellen egy texasi nő, aki szerint a felvétel jelenleg a Nemzeti Levéltári és Nyilvántartási Igazgatóság (NARA) birtokában van.

Gayle Nix Jackson tízmillió dollár (2,9 milliárd forint) kártérítést követel az 1963. november 22-i események egy részét rögzítő filmért, amelyet nagyapja, Orville Nix vett fel. Nix annak idején az UPI amerikai hírügynökségnek adta a felvételt azzal a feltétellel, hogy azt 25 év múlva visszakapja. A film azonban a merénylet körülményeit kivizsgáló Warren-bizottsághoz és egyéb szövetségi testületekhez került.

Jackson szerint a felvétel jelenleg a Nemzeti Levéltári és Nyilvántartási Igazgatóság (NARA) birtokában van. A John F. Kennedy életével, halálával és örökségével foglalkozó The Sixth Floor Museum szerint az a legendás amatőr felvétel, amelyet Abraham Zapruder készített a merénylet egészéről, nagyobb történelmi értékkel bír.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Kennedy-gyilkosságot megörökítő felvételért perel egy texasi nő

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra