Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
A halálbüntetés sem riasztotta vissza a középkor útonállóit

A halálbüntetés sem riasztotta vissza a középkor útonállóit

2024. március 17. 16:05 Múlt-kor

<

Az álcázás mestere (vagy mégsem?): Thomas Dun

A 18. századi írásokban fennmaradt egy 11-12. századi angol útonálló, Thomas Dun neve. Dun e források szerint két évtizeden át rabolt és gyilkolt, előbb Bedfordshire-ben, majd Yorkshire-ben. Módszere eleinte az volt, hogy nyomorgó, mozgáskorlátozott koldusnak álcázta magát, majd amikor egy utazó segíteni próbált volna rajta, megölte és elvette értékeit.

Később rajtaütéseket hajtott végre az erdők mélyéről lecsapva, zsoldoscsapata élén. Vesztét az okozta, hogy egy alkalommal egy faluban felismerték a helyiek, és nem sikerült elmenekülnie. Elfogták és tárgyalás nélkül halálra ítélték. Az utolsó pillanatig küzdött hóhéraival is, de nem menekülhetett.

Meg kell azonban jegyezni, hogy ebből a korból nem ismert Thomas Dun nevű angol útonálló – és semmilyen más korból sem. A 18. századi szórakoztató irodalom ugyanis – úgy tűnik – csupán egy kitalált alakhoz kölcsönözte egy valódi személy nevét: Thomas Dun a valóságban egy skót kalóz volt a 14. században, aki Robert Bruce mellett harcolt II. Eduárd és az angolok ellen – hajóin csapatokat szállított Skócia és Írország között, de vélhetően sosem járt Angliában, vagy csupán kikötővárosokban portyázott. Életéről ennél több részlet sajnos nem ismert.

Nem nehéz megtalálni a párhuzamokat a 18. századi Thomas Dun-ábrázolások és a Robin Hood legendájában előforduló népszerű toposzok között. A banditáival az erdőben bujkáló, igazságot osztó törvényen kívüli bajnok gondolata igen régi, és az átlagember sok vágyának egyfajta kivetülése.

Mivel Thomas Dun ebben a formában nem létezett, talán úgy a legérdemesebb tekinteni erre az alakjára, mint az eddigre klasszikussá érett Robin Hood-figura egy sötétebb, kegyetlenebb változatára, aki ártatlanokat is kirabol, és a gyilkosságtól sem riad vissza.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A halálbüntetés sem riasztotta vissza a középkor útonállóit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra