Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A gyilkos apácától Little John elátkozott combcsontjáig – 7 népszerű mítosz Robin Hoodról

2018. november 22. 13:16 Múlt-kor

Az angol mondavilág egyik legismertebb alakja a „tolvajok fejedelme”, Robin Hood, aki az elnyomott köznép és az igazság nevében lépett fel a korrupt hatóságok ellen. A történet igen régi, és az idők során rengeteg elmélet született arra vonatkozóan, hogy egyes szereplői valódi személyek, illetve hogy Anglia különböző pontjain valódi helyszínek köthetők a legendához. Alább felsorolásra kerül hét népszerű állítás, amelyek azonban korántsem olyan egyértelműen igazak, mint amennyire sokan annak tartják őket.

Robin Hood valós személy volt

Robin Hood kitalált, archetípusos hős, akinek életútja összefoglalja keletkezési korának sok gyakori frusztrációját és ambícióját. A Robin (vagy Robert) Hood (más alakokban Hod vagy Hude) gyakori beceneve volt Angliában a piti bűnözőknek már legalább a 13. századtól – lehetséges, hogy nem véletlenül hangzik úgy a „Robin” név, mint a „robbing” (rabol) ige – azonban egyetlen korabeli író sem ír Robin Hoodrol, mint konkrét személyről.

Voltak természetesen személyek, akik hasonlítottak a ma élő Robin Hood-képre, például a szökevények, akik szembeszálltak a szigorú és népszerűtlen angol erdőtörvényekkel (amelyek értelmében óriási kiterjedésű félvad erdőségekben kizárólag a király és udvara vadászhatott) – ezeket az embereket általában nagyra tartotta a parasztság. De azt a személyt (vagy akár több személyt is), akinek tettei ihlették Robin Hood meséjét, vélhetően nem Robin Hoodnak hívták saját életében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A gyilkos apácától Little John elátkozott combcsontjáig – 7 népszerű mítosz Robin Hoodról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra