Múlt-kor.hu

A Gulágra került magyar nőktől az ókori vandálokig – ezek voltak a hét legérdekesebb cikkei

A Gulágra került magyar nőktől az ókori vandálokig – ezek voltak a hét legérdekesebb cikkei

2020. november 28. 12:37 Múlt-kor

Ha lemaradtak volna az elmúlt hét legizgalmasabb írásairól, most bepótolhatják. A Múlt-kor elhozta Önöknek Deák Ferenc kommunista unokaöccseinek dicsőséges, majd dicstelen, ám annál izgalmasabb élettörténetét, megismertük Diego Maradona múltját, elborzadtunk a Gulágra került magyar nők szenvedésein, és megtudtuk, kik voltak a Karthágó örökébe lépő vandálok.

Akik nem tudtak felejteni: magyar nők a Gulágon

Stark Tamás szerint 700 ezer magyar állampolgárt vittek el a Gulágra, köztük 500 ezer volt katona, 200 ezer pedig civil. Az utóbbiaknak körülbelül a 6%-át tették ki a nők. Katryna Cook kutatásai szerint a női foglyok élete és emlékei a Gulágon töltött időszakkal kapcsolatban mások, mint a férfiaké. Már a megérkezés élménye is sokkoló volt számukra: a fürdőben meztelenül kellett várakozniuk, és ki voltak téve a férfiak mocskos viccelődéseinek.

Felállították őket egy hokedlira, és egy férfivel borotváltatták meg őket. Egy magyar asszony arról mesélt, hogy amikor felsorakoztatták őket, végigment egy orvos, aki mindenkinek megcsípte a fenekén a bőrt. Ha az petyhüdt volt, akkor az utolsó kategóriába sorolták, míg ha rugalmas, az azt jelentette, hogy egészséges, és akkor az illetőt a legnehezebb munkára osztották be. Da vajon mi történt, ha megtetszettek egy őrnek? Mi lett az ott született gyermekeikkel? A válaszokat itt keresse.

Diego Maradona, mindörökké legenda

„Szinte semmim sem volt, de azt a keveset, ami nekem jutott, nagyon értékeltem” – emlékezett vissza egykor Diego Armando Maradona nehéz gyermekkorára. A hatgyermekes családba születő későbbi futball-legenda és a hozzá hasonló fiúk egyetlen szórakozási lehetősége a labdarúgás volt, amely rövid időre feledtetni tudta velük napi gondjaikat.

Maradona hamar kitűnt a társai közül páratlan tehetségével, így már tízévesen az Argentinos Juniors gyerekcsapatában rúgta a bőrt. Összesen 136 veretlen meccset játszott velük, majd 1976-ban, tíz nappal tizenhatodik születésnapja előtt átvették az argentin labdarúgóklub felnőtt csapatába. Akkor még a 16-os mezben lépett pályára, s bravúrjaival, nagyszerű játékával már első alkalommal teljesen elképesztette a szurkolókat. Miként került később a Barcelonába, majd a Nápoly futballcsapatába? Milyen bukások követték kezdeti sikereit? Miért lesz Maradona mindörökké legenda?

Deák Ferenc kommunista unokaöccsei a Francia Idegenlégióban

A haza bölcsének egyik másodunokaöccse, Deák Péter rendőrfőkapitány közel negyedszázadon keresztül, 1896–1919 között felelt Nagykanizsa város közbiztonságáért. Három fia, Zoltán (1897), Lajos (1898) és Endre (1899) egy időben teljesítettek katonai szolgálatot Európa különböző harcterein. Az elsőszülött Zoltánnak, aki hadnagyként szolgált a cs. és kir. 48. gyalogezredben, ismeretlen körülmények közt veszett nyoma a keleti fronton. Idősebb testvéröccse, Lajos – mind közül a legvakmerőbb – matróznak állt, és a Ferdinánd főhercegről elnevezett csatahajón látott el tengervédelmi szolgálatot Polában.

A legifjabb fivér, Endre valóságos katonai tálentum volt. Őt 1917-ben – mint az osztrák–magyar ármádia legfiatalabb tisztjelöltjét – 17 évesen avatták hadnaggyá. A világégésben mutatott vakmerőségük és dicsőséges küzdelmeik után a Tanácsköztársaság évében dicstelen tevékenység következett, válogatott kínzások, túlkapások, vég nélküli rekvirálások és statáriális gyilkosságok övezték útjukat. De miként keveredtek a Francia Idegenlégióba?

A Karthágó örökébe lépő vandálok

A vandalizmus szó a 18. század vége óta gyakorlatilag a rombolás szinonimája. A kifejezést Henri Grégoire abbé alkotta meg, aki a jakobinus terror időszakának egyházellenes lépéseit, a műemlékeket, könyvtárakat, templomokat és kolostorokat leromboló szélsőséges forradalmárok tetteit a vandálok tevékenységével hozta párhuzamba. A keleti germán népről a középkor századai során főként a katolikus egyháznak köszönhetően alakult ki rendkívül negatív kép, a valóság azonban nem ennyire sötét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Gulágra került magyar nőktől az ókori vandálokig – ezek voltak a hét legérdekesebb cikkei

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra