Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A frontra szökő grófkisasszonytól a cigarettázó vértanúig: hét híres önfeláldozó nő

2021. március 18. 14:24 Múlt-kor

<

A cigarettázó vértanú

Néhány nyilas állt 1944. december 27-én este a budapesti Szabadság híd lábánál. Fegyvereiket – egy szemtanú szerint – hat nőre irányították, akiket arra kényszerítettek, hogy vetkőzzenek mezítelenre, majd valamennyiüket a Dunába lőtték.

Egyikük a halála előtt leendő gyilkosai felé fordult, letérdepelt, majd égre emelt tekintettel, széles karmozdulatokkal keresztet vetett. Hamarosan az ő holttestét is magával ragadta a folyó fagyos sodra.

A kassai Szociális Testvérek Társaságának tanfolyamát elvégző Salkaházi Sárára – aki néhány hónapig eljegyzett menyasszony is volt – eleinte kissé furcsállva néztek a nővérek, ugyanis a lány meglehetősen „szabados” életet élt.

Több felvidéki magyar újságba is írt, cigarettázott, fesztelen életmódjáról pedig csak évekkel később tudott leszokni.

„Alleluja! Ecce ego, mitte me!” (Íme, itt vagyok, engem küldj!) – hangzott jelmondata, amikor 1940 pünkösdjén szerzetesi fogadalmat tett.

A fáradhatatlan szervező hírében álló nő hamarosan átköltözött a magyar fővárosba, és belevetette magát a munkába. Kegytárgyüzletet vezetett, családokat látogatott, hitoktatott, felügyelte a gyermekkonyhát, és szerkesztette a rend folyóiratát.

A társaság a kezdetektől küzdött a nemzetiszocialista eszmék ellen, a német megszállás idején pedig a testvérek mintegy ezer üldözött életét mentették meg úgy, hogy hamis papírokkal munkásnők otthonaiban bújtatták el őket.

Egy valamiért megsértődött asszony azonban elárulta őket a nyilasoknak, akik 1944 decemberében átkutatták a Bokréta utcai otthont. A vezető nővéreket elhurcolták, a „kihallgatás” helyett azonban legyilkolták őket a Duna partján.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A frontra szökő grófkisasszonytól a cigarettázó vértanúig: hét híres önfeláldozó nő

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023.tavasz: Régi csibészek

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra