Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A dárdahajítástól a teniszig – edzéstippek a kora újkori Angliából

2020. január 20. 15:55 Múlt-kor

„A test egyes részeinek edzése”

Elyot néhány konkrét, önmagában végezhető gyakorlatot is ajánl a szervezet egyes elemeinek erősítésére. Javaslatai a következők:

-„A lábak, a karok és a vállak erősítésére: nyújtások és súlyok használata, illetve a lándzsával, dárdával és hasonló fegyverekkel való játék”
-„Mell és tüdő: a lehelet mozgatása énekkel vagy kiáltással, illetve hangos olvasással” – Elyot úgy gondolta, ezek mind segítenek a „feles testnedvek” kiválasztásában
-„Belek: olyan hangszerekbe fújni, melyekbe sok szél szükségeltetik” – Elyot korában ez főként a mai harsonák elődjét, az úgynevezett húzó-toló trombitát (sacqueboute) jelentette.

Habár a vérmérséklet-elmélet nem felel meg a tudományos valóságnak, kétségtelen, hogy Elyot helyesen mérte fel azt, hogy különböző alkatú és erőnlétű embereknek más-más edzésformákra van szükségük – valamint természetesen azt is, hogy a testedzés az egészséges életmód elengedhetetlen feltétele.

Habár napjainkban kevés alkalma lehet az átlagembernek középkori fegyverekkel edzenie, a súlyokkal, saját testsúllyal végezhető gyakorlatok, illetve a labdázás és a séta a mai ember számára is ugyanúgy elérhető edzéstípusok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A dárdahajítástól a teniszig – edzéstippek a kora újkori Angliából

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra