Múlt-kor.hu

A butuska szépségtől a balatoni rémdrámáig – ezek voltak a hét legizgalmasabb cikkei

A butuska szépségtől a balatoni rémdrámáig – ezek voltak a hét legizgalmasabb cikkei

2020. május 23. 11:47 Múlt-kor

Ha lemaradtak volna az elmúlt hét legérdekesebb írásairól, most bepótolhatják. A Múlt-kor elhozta Önöknek a „butuska” szépséget, aki feltalálta a wifi alapjait, elmerültünk a gasztronómia világában, mélyére ástunk Videla argentin diktátor rémuralmában, elborzadtunk az 1958-ban lejátszódó balatoni rémdráma részleteiben, és megtudtuk, mi fán terem a mesterlövész.

Hét étel, amelyet híres emberekről neveztek el

Az előkelő éttermek menükártyáin a legtöbb étel kap valamilyen jelzőt, amely alapjaiban határozza meg magát az étket. De vajon tudjuk-e, hogy kiről nevezték el a Benedek-tojást? Hogy ki készítette el először a Margherita-pizzát? Vagy hogy miért vitázik egy habcsókos süteményen Ausztrália és Új-Zéland? Melyik különlegességet találták fel másnaposság ellen? Miért a világ leggazdagabb amerikaijáról nevezte el osztrigareceptjét a New Orleans-i Antoine’s étterem tulajdonosa? Ahogy nekünk, embereknek, úgy az ételeknek is külön történelmük van, amelyre itt bukkanhat rá.

Darabolós balatoni rémdráma 1958-ból

Kovács Jenőné éppen mosnivalót vitt a halászcsárda mögé a Balatonhoz, amikor észrevette a vízben úszó bádogkannát. Úgy gondolta, jó lesz cefrét gyűjteni, ezért megkérte a fiát, hogy szedje ki onnan, de rettenetesen nehéz volt, és csak úgy árasztotta magából a rothadó hús szagát. Amikor az egyik kilógó darabot meglátták, undorodva hajították vissza, azt hitték, ló- vagy disznóhús van benne. A község egyik arra járó önkéntes rendőrének azonban gyanús volt a vízen úszó kanna, ezért jelentette a helyi rendőrőrsön 1958. augusztus 4-én. Kiderült, hogy egy feldarabolt női holttestet rejt. Később egy levágott női kézfejre bukkantak egy budapesti férfivécében. A szálak összefüggtek. A 20. századi magyar krimiért lépjen ide.

Mesterlövészek titkai

Tudta, hogy az I. világháború legeredményesebb mesterlövésze indián származás volt? És azt, hogy a mesterlövész szakma igen fiatal, csupán az amerikai függetlenségi háború és a napóleoni háborúk korára vezethetők vissza? Gondolta volna, hogy a vietnámi háború amerikai mesterlövésze, Carlos Hathcock 1967-ben egy alkalommal 2286 méterről lőtt le egy vietkongot, ezzel egészen 2002-ig tartotta a távolsági rekordot? További rövid érdekességekért kattintson ide.

A „butuska” szépség

„Bármelyik lány lehet elbűvölő. Csak annyi kell, hogy nyugodtan állj, és nézz bután” – mondta állítólag egy alkalommal a világ egyik legelbűvölőbb hölgye. Hedy Lamarr ha kellett, eljátszotta a filmek kötelező szépség-kellékének szerepét, ledobta a textilt a kamera előtt, ám egészen más dolgok érdekelték. Első, osztrák férjével nagy fegyverbemutatókon, vásárokon vett részt, ahol megismerkedett a fegyverek tervezésével, a modern haditechnológiákkal.

A bécsi impozáns családi vacsorák, amelyeket gazdag gyáriparosok társaságában töltött el, meghatározóak lettek élete során. A vacsoraasztalt körül ülők közül senki nem sejtette, hogy a gyönyörű nő bármit is megért a szakmai beszélgetésekből. Butuska széplányt láttak benne, ám ez a butuska nő később elképesztő találmányokkal kopogtatott a fejlesztő laboratóriumok ajtaján. A részletekért kattintson ide.

Videla rémuralma Argentínában

„Nemcsak az a terrorista, akinél fegyver vagy bomba van, de az is, aki olyan nézeteket terjeszt, amelyek ellentétesek a nyugati és a keresztény civilizációval” – foglalta össze diktatórikus rendszerét Jorge Rafael Videla, aki vasmarokkal irányította Argentínát. A katonai diktatúra idején, 1976 és 1983 között a hivatalos adatok szerint 7-13 ezren, jogvédő szervezetek adatai alapján 30 ezren „tűntek el”.

A legtöbb áldozatot a tömegsírok nyelték el, de sokakat élve dobtak ki  katonai repülőkről a világ legszélesebb folyótorkolatába, a Río de la Platába vagy az Atlanti-óceánba, miután elhitették velük, hogy szabadulni fognak. A meztelenre vetkőztetett, elkábított foglyok lábát gyakran egy cementtel teli vödörbe helyezték, majd megvárták, míg megköt, és ezután dobták őket a vízbe. Sok eltűnt személy édesanyja nem nézte tétlenül, hogy fiáról a hatóságok nem hajlandók semmilyen információt kiadni. A rémuralom részleteit itt találja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A butuska szépségtől a balatoni rémdrámáig – ezek voltak a hét legizgalmasabb cikkei

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra