Múlt-kor.hu

A 19. századi apáca titkaitól a diktátorhobbikig – ezek voltak a hét legizgalmasabb cikkei

A 19. századi apáca titkaitól a diktátorhobbikig – ezek voltak a hét legizgalmasabb cikkei

2020. április 11. 11:51 Múlt-kor

Ha lemaradtak volna az elmúlt hét legérdekesebb írásairól, most bepótolhatják. A Múlt-kor elhozta Önöknek az Árpád-ház egyik legnagyobb botránykövét, a saját zárdájából magát megszöktető Erzsébetet, kielemeztük a 20. századi diktátorok hobbijait, mélyére ástunk Enver Hodzsa albán kommunista vezér társadalomalakító rémtetteinek, valamint feltettük a kérdést: Jézus Krisztus vajon milyen nyelven beszélt tanítványaihoz.

A csonka ujjú magyar apáca titka

A váci Fehérek templomának kriptájából 1994-1995-ben 265 spontán mumifikálódott holttest került elő, akiket a 18-19. században temettek el. A váci múmiák közül az 1798-ban elhalálozott Tridentina Róza Ciánia esete az egyik legizgalmasabb. Rejtélyes dolog történt vele, amire mindeddig nem sikerült egyértelmű magyarázatot találni. Koporsójában a bal lábánál egy papírcsomagot találtak, amely egy olvasóval volt áttekerve. A korhadt papíron írásnyomokat lehetett felfedezni, a csomagban pedig kissé bizarr dologra bukkantak: egy kéz maradványára.

Az apáca bal kézfejéről hiányzott a gyűrűs- és a kisujj, valamint a mutató- és középső ujj körömpercei. A csomagocskában talált végtagrészt összeillesztve a csonka kézzel, egy normális, teljes bal végtagot kaptunk. Megvizsgálva a maradványokat a kutatók arra jutottak, hogy szinte kizárt, hogy egy szerencsétlen ütés vagy vágás útján vált szét ily módon a kéz, ahogyan az amputáció is kizárható. Elképzelhető, hogy a csonkítónak az apáca gyűrűje kellett. Az apáca további titkaiért kattintson ide.

Hét diktátor furcsa hobbijai

A 20. század diktátorai is emberek voltak, akik szabadidejükben számos hobbit űztek Némelyik igencsak meglepő volt. Sztálinról például tudjuk, hogy szeretett rajzolni, témaválasztása viszont nem volt túl hétköznapi: alakjai mezítelen férfiak voltak. Később pszichológusok megerősítették, hogy bár pornográf stílusjegyeket is magukon viseltek az alkotások, a művekben homoszexualitásnak nyoma sincs. Ősi ellensége, Hitler is hódolt a rajzolás művészetének, ő azonban más témát választott: a meséket. Szaddam Husszein regényt írt szabadidejében, míg Fidel Castro olykor a burzsoá játéknak tartott golffal ütötte el az időt, ha éppen nem búvárkodott. De vajon mi volt a hobbija Kim Dzsong Ilnek? És Mussolininek? A válaszokért látogasson el ide.

Megszöktette magát a zárdából a később boldoggá avatott Árpád-házi hercegnő

A több évszázadon át uralkodó Árpád-ház szentek és boldogok sorát is adta az egyháznak. Eleinte elsősorban férfiakat, utóbb már nőket is. A legismertebbek Szent Margit és Szent Erzsébet, érdemes azonban egy pillantást vetni egy másik Erzsébet, Árpád-házi Boldog Erzsébet életére is. Előélete alapján aligha gondolta volna bárki, hogy később boldoggá avatják, ugyanis korának igazi botrányköve volt.

A Nyulak szigeti domonkos apácakolostor legelőkelőbb lakójaként látogatott el Szerbiába, ahol összeszűrte a levet a leendő szerb királlyal. Később visszatért a kolostorba, ahonnan 1288-ban testvére, IV. László király hathatós közbejárására megszöktették, hogy feleségül mehessen egy cseh lovaghoz. A kalandos életút részleteit itt találja.

Bunkerország sztálinista ura

Habár Enver Hodzsa kommunista diktátor kétségtelen érdemei közé tartozik, hogy vezetésével megkezdődött a feudális Albánia modernizálása, az elvitathatatlan eredmények azonban nem ellensúlyozták azt az elnyomást, amelyet a mindennapokban az albán embereknek el kellett szenvedniük. Az albán titkosszolgálat, a Sigurimi a Stasihoz és a Securitatéhoz hasonló módszerekkel tartotta fenn a folyamatos rettegés légkörét, ebben kiterjedt besúgóhálózat volt a segítségére. A párt informátorai mindenhol jelen voltak, és még a gyerekeket is arra tanították, hogy akár a szüleiket is adják fel, ha azt tapasztalják, „helytelen” nézeteket hangoztatnak.

Egyetlen vicc elegendő volt a munkatáborhoz. Az emberek magánéletét is ellenőrzése alá akarta vonni az állam, amely szerte az országban bunkereket építtetett, a pártvezér ugyanis rettegett egy esetleges külső támadástól, és militáns nacionalista retorikájával a permanens háborús pszichózis állapotában tartotta a lakosságot. Enver Hodzsa diktatúrájáért és megdöbbentő tetteiért látogasson el ide.

Milyen nyelven beszélt Jézus?

Habár a történészek többnyire egyetértenek abban, hogy Názáreti Jézus létező történelmi személy volt, régóta zajlanak viták életének pontos menetéről, illetve arról, ez mennyire felelhet meg a Bibliában leírtaknak. E viták egyik aspektusa annak kérdése is, hogy az 1. századi Júdea római provincia lakosaként milyen nyelvet beszélhetett. Vajon arámiul vagy héberül? Értette esetleg a görögöt? A választ itt találja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A 19. századi apáca titkaitól a diktátorhobbikig – ezek voltak a hét legizgalmasabb cikkei

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tél: Legendás anyósok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra