Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

7 bizarr ősi orvosi technika

2020. május 26. 08:49 Múlt-kor

Halálos higany

A higanyt világszerte és számos kultúrában használták orvosi célra. Kínában és Tibetben az élet meghosszabbítása miatt fogyasztották a belőle készült szereket, ám éppen ellentétes hatást értek el vele.

Csin Si Huang-ti császárt, a kínai nagy fal építtetőjét is paradox módon a halhatatlanság iránti vágya, pontosabban a higanytartalmú „varázsitalok” vitték a sírba.

A perzsák és az ókori görögök kenőcsként alkalmazták, míg az egyiptomiak, valamint a rómaiak kozmetikumokba keverték a vegyszert.

Ez utóbbi szokás egészen a XX. századig fennmaradt, ugyanis a higany segítségével könnyedén el lehetett érni az évszázadokon átívelő szépségideált, azaz a hófehér bőrt.

A testfelületre kent, ecettel kevert ólmot is tartalmazó fehérítő oldat nem okozott azonnali halált, a szert használók lassú mérgezés áldozatai lettek – ahogy például I. Erzsébet angol királynő is.

A szer alkalmazását émelygés, fejfájás, étvágytalanság, agysorvadás, álmatlanság, zavartság, valamint rothadó fogak kísérték.

A reneszánsztól a múlt századig bezárólag a fémszínű folyadékot lepra, illetve a szexuális úton terjedő betegségek, főként a szifilisz kezelésére is használták.

Valószínűleg volt némi hatása a legyengült szervezetre, tény azonban, hogy többen haltak meg higanymérgezés okozta máj- és vesekárosodásban, mint ahányan felgyógyultak a kellemetlen kórokból.

Az azonosítatlan betegségben szenvedőknek gyakran nagyobb higanyadagot adtak a gyógyulás reményében, és ez sokszor borzasztó haláltusát eredményezett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

7 bizarr ősi orvosi technika

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra