Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

7 bizarr ősi orvosi technika

2020. május 26. 08:49 Múlt-kor

Vérveszteséggel az egészségért

Ha az ókorban egy migrénnel küszködő egyiptomi, esetleg egy láztól szenvedő görög polgár orvoshoz fordult, legelőször is eret vágtak rajta. A véres művelet szikével vagy egy éles fadarabbal történt.

Az érvágás Egyiptomból ered, onnan vették át a görögök, ahol az orvosok, így a Kr. e. III. században élt Eraszisztratosz, még úgy gondolták, hogy a legtöbb betegség oka a bővérűség.

A Kr. u. II. század neves római orvosa, Galénosz már úgy vélekedett, hogy a jó egészségi állapothoz a négy testnedv (vér, nyálka, sárga és fekete epe) tökéletes egyensúlya szükségeltetik, ezt pedig olykor a páciens vérének megcsapolásával lehet elérni.

A középkori Európában a vérrögöktől kezdve a himlőn és az epilepszián át a pestisig vagy a túlsúlyig szinte mindent így próbáltak gyógyítani.

Az orvosok az alkar vagy a nyak vénáiból, illetve artériáiból vettek vért – 1163-ig akár a papok és a szerzetesek is, mígnem egy egyházi ediktum ezt meg nem tiltotta.

Annak ellenére, hogy az eljárás a vérveszteség miatt könnyen torkollhatott halálba, a köpölyözés egészen a XIX. századig az orvoslás egyik alapvető technikájának számított.

George Washington amerikai elnök 1799. december 13-án egy egyszerű torokfájással ébredt, túlbuzgó orvosai pedig több mint két liter vért csapoltak le tőle alig 16 óra leforgása alatt. Életét mégsem tudták megmenteni, a „szakemberek”diagnózisa szerint halálát a vérbőség okozta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

7 bizarr ősi orvosi technika

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra