Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

5 bizarr történet, amely az első keresztes hadjárat során esett meg

2018. március 20. 13:58

Közel négy év telt el II. Orbán pápa keresztes hadjáratra felhívó híres beszéde és Jeruzsálem keresztény kézre kerülése között. Az első keresztes hadjárat előkészületének évei és a Szentföldre vezető hosszú úton számtalan furcsaság, bizarr epizód és tragédia esett meg.

<

Az állatok keresztes hadjárata

Az első keresztes hadjárat közvetlen előzményeként zajlott a szegények keresztes hadjárataként elhíresült eseménysorozat. A Remete Péter és tanítványai, Volkmar és Nincstelen Valter neveivel fémjelzett gyülevész sereg több részletben haladt végig Európán. Vonulásukhoz számos gyalázatos tett kötődik, így például több német városban is lemészérolták a helyi zsidó közösségeket, míg magyarországi fosztogatásaiknak csak az vetett véget, amikor Könyves Kálmán sereggel vonult ellenük.

Érthető módon már a kortársak sem tartották sokra a leginkább vándorprédikátorok által fanatizált tömegekből és rablólovagok közül toborzott, egyébként végül csúfos vereséget szenvedő sereget. Egy korabeli krónikás, Aacheni Albert például elborzadva beszélt a soraikban uralkodó vallási nézetekről is:

„Volt egy másik gyalázatos bűne ezeknek a lábon gyülekező embereknek, akik hülyék és őrülten felelőtlenek voltak, ami pedig – és effelől nem lehet kétség – utálatos Isten szemében és hihetetlen minden hívő számára. Azt állították, hogy egy bizonyos ludat a Szentlélek inspirált, míg egy nősténykecskét megszállt a Szentlélek. És ezeket aztán megtették vezetőiknek a Jeruzsálem felé vezető szent úton, amelynek során lelkesen dicsőítették is őket…”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

5 bizarr történet, amely az első keresztes hadjárat során esett meg

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra