Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A habánok nyomában Sárospatakon

2014. szeptember 25. 16:37

Beolvadás

A sárospataki habán udvar történetéből az 1645-től 1660-ig, Lorántffy Zsuzsanna haláláig terjedő időszak tekinthető nyugodnak és biztonságosnak. A jezsuiták 1663-as sárospataki megjelenésétől azonban kezdetét vette az újkeresztények Báthory Zsófia, Zrínyi Ilona és I. Rákóczi Ferenc utasítására meginduló rekatolizálása, melyben kulcsfontosságú szerepet töltött be 1666 és 1680 között a jezsuita Johannes Grueber. A rekatolizációs folyamat először a vagyonközösség, majd később a teljes telep felbomlásához vezetett. A habánokkal kapcsolatos utolsó feljegyzés 1673-ban olvasható a sárospataki jezsuita Historia Domusban.

Az 1676. évi urbárium szerint a háborús pusztítások és ezzel járó tűzvészek miatt az újkeresztény udvarban csak 18-an maradtak. I. Rákóczi Ferenc addigi 100 forint adójukat felére csökkentette, annak fejében, hogy a habánok átadták neki a Bodrog melletti gyümölcsösüket, sörfőző és aszaló házukat.  A habán udvar lakosainak egy része vélhetően elvándorolt, a többiek – elsősorban a városi polgárokkal, mesteremberekkel meginduló összeházasodás révén – fokozatosan beolvadtak Sárospatak lakosságába.

Habán termék Sárospatakról

A történeti-topográfiai adatok segítségével pontosan lokalizálható habán udvar Sárospatak északi, Hécének nevezett városrészén, a mai Dobó Ferenc utca, Fazekas sor, valamint a Kövi Sándor utcák által határolt területen helyezkedik el. Itt 2010-ben kezdett régészeti feltárást a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma, mely számos, a habán fazekassághoz köthető leletanyagot hozott napvilágra.

A habánok nevével összeforrott, fehér ónmázas fajanszedények töredékei mellett különösen fontosak azok a hagyományos ólommázas technikával készített, írókával felvitt, gazdag díszítéssel ellátott kerámiaedények, melyeket a habánok részben saját közösségük számára, részben pedig eladásra készítettek. A kutatás során az edényégető kemencéhez köthető leletanyagok is előkerültek, s remény van arra, hogy a folytatódó feltárások a kemence maradványait is felszínre hozzák. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A habánok nyomában Sárospatakon

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra