Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 tény az inkákról

2014. szeptember 9. 17:40

1. A kecsua néphez tartozó inka törzs tagjai által a 15. században létrehozott Inka Birodalom a legnagyobb kiterjedésű civilizáció volt a prekolumbián Amerika történetében.

2. A birodalom hivatalos nyelve a kecsua volt, bár több száz helyi dialektus létezett. A birodalom megnevezése, a Tawantinsuyu annyit tesz: "A négy régió", vagy "A négy egyesült tartomány".

3. Az inkák első képi ábrázolása Európában Pedro Cieza de León spanyol konkvisztádor Cronica del Peru (1553) című munkájában látott napvilágot.

4. Az inka társadalom élén a Sapa inka (kecsua nyelven: az egyetlen inka) állt, ő volt a Napisten képviselője. Az utolsó inka uralkodót, Atahualpát Francisco Pizarro spanyol konkvisztádor taszította le trónjáról és fogta el 168 spanyol katonájával és bennszülött szövetségeseivel az 1532-es cajamarcai csatában.

5. Az inka városi építészet legragyogóbb példája a Machu Picchu. Az amerikai Hiram Bingham által 1911-ben, 2430 méter magasan felfedezett romváros pontos funkciója ma sem ismert - az általános vélekedés szerint a kilencedik Sapa inka, Pachacuti rezidenciája volt.

6. A Capacocha néven ismert emberáldozásra jelentős események - például az uralkodó halála vagy éhínségek - idején vagy közvetlenül azok után került sor. Az inkák isteneiknek legtöbbször gyermekáldozatot mutattak be, akiket előtte alaposan felhizlaltak.

7. Az inka gyógyítók kiváló agysebészek voltak. A feltárt leletek tanúsága szerint gyakran alkalmaztak koponyalékelést, azaz trepanációt, amit a betegek legtöbbje (90 százalék) túlélt.

8. Az inkák mágikus erőt tulajdonítottak a kokacserjének. A Dél-Amerikában őshonos növényt elsősorban vallási célokra használták, de kis mértékben étvágy- és fájdalomcsökkentésre is alkalmazták. A kokacserjelevél rágásának szokását a spanyol hódítók is átvették.

9. Az inkák kipukban tárolták mindazt az információt - például az adókat vagy az uralkodói dicshimnuszokat -, amit más népek írásban. A jelenleg elterjedt vélekedés szerint a kipu nem igazi írásrendszer, mert "jelei" nem feleltethetőek meg a kecsua nyelv hangjainak.

10. Bár harcosaik nem rendelkeztek vasfegyverekkel, az inkák tudták a legütőképesebb hadsereget kiállítani a korszakban. A katonák gyors felvonulását a fejlett úthálózat tette lehetővé, az élelemellátást pedig az egymástól egynapi járásra található, pihenőhelyként is szolgáló ún. tambo-k segítették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény az inkákról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra