Múlt-kor.hu

Meghalt a párizsi Moulin Rouge kánkántársulatának alapítója

2014. augusztus 14. 11:02 MTI

Meghalt "Miss Doris", a párizsi Moulin Rouge mulató híres kánkántársulatának német származású alapítója. Az intézmény szerdai közleménye szerint a stuttgarti születésű Dorothea Haug 87 évesen, a Párizstól délkeletre fekvő Eure-et-Loir megyében halt meg vasárnap.

A Miss Doris művésznéven ismertté vált balettmester-koreográfus német operaházak színpadán, klasszikus táncosnőként kezdte pályafutását, 1952-ben érkezett Párizsba, és több mulatónak is a sztárja lett. A világhírű kabaréhoz, a Moulin Rouge-hoz 1957-ben került, tíz nagy ottani táncos produkció fűződik a nevéhez. Kezdetben maga is táncosnő volt, később azonban balettmesterként és koreográfusként megalapította és vezette a Doriss Girls elnevezésű tánckart, az 1889 óta fennálló mulató fő attrakcióját.

Dorothea Haug az állandó társulat táncosnőivel 1961-ben vitte színpadra a pajzán táncot, a kánkánt, amely nagy mértékben növelte a mulató újkeletű hírnevét. Doris a Moulin Rouge-ban töltött négy évtized után, nyugdíjasként is segített betanulni új koreográfiákat. Ma is műsoron van legutóbbi produkciója, a Féerie, s egy újabb revün dolgozott halála előtt.

A párizsi éjszakákat szimbolizáló Doris-lányokkal bejárta a világot, szerepelt Londonban, Bécsben vagy Tokióban. Produkcióiban olyan hírességek léptek fel, mint Joséphine Baker, Maurice Chevalier vagy Charles Aznavour. Néhány éve egy interjúban, amelyet a dpa-nak adott, azt mondta, hogy "könnyű magas, karcsú és csinos lányokat találni, de a legtöbben nem tudnak táncolni".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Meghalt a párizsi Moulin Rouge kánkántársulatának alapítója

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra