Múlt-kor.hu

Meghalt Kína utolsó feudális uralkodója

Meghalt Kína utolsó feudális uralkodója

2014. augusztus 1. 09:46 MTI

Életének 88. évében elhunyt Kína utolsó hűbérura, az északnyugat-kínai Hszincsiang egyik volt királya, Davut Mahszut - jelentették be az autonóm terület székvárosában, Urumcsiban csütörtökön.

A betegeskedő egykori helyi hatalmasságot, Kucsa 12. királyát a ma már turistalátványosságként szolgáló palotájában érte a halál szerdán délután. Davut Mahszut 14 éves korában, vagyis 1940-ben örökölte meg a trónt Hszincsiang akkori hadurának, Seng Si-cajnak a jóváhagyásával. A történészek szerint Seng ezzel a maga hatalmát igyekezett megszilárdítani a régió déli részein.

A király a feudális hagyományokkal való szakítás, a népi Kína megalakulása után tolmács, gyárigazgató és bankelnök is volt, mígnem 80 éves korában, 2006-ban a nyilvánosság előtt is megnyitott Kucsa megyei palotába költözhetett.

Az élete során iránta megnyilvánuló "köztiszteletet" némileg kifejezi az is, hogy - Kína legidősebb köztisztviselőjeként - szűkebb pátriájában haláláig betöltötte a helyi népfront alelnöki tisztét. A Hszinhua hírügynökség megemlékezésében kiemeli, az egykor volt feudális király széles körben ismert volt hazafiságáról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Meghalt Kína utolsó feudális uralkodója

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra