Múlt-kor.hu

Kutyakoponyát és lefejezett embert találtak a Leégett Város temetőjében 

2014. július 29. 08:56

Bizarr temetkezési szokásokra bukkant a kelet-iráni Shahr-i Sokhta (Leégett Város) területén a téglából épült ősi település bronzkori társadalmának rekonstruálásán dolgozó olasz-iráni régészcsoport.

"A Leégett Város területén 1975 óta feltárt 1200 temetkezési hely közül nagyon sok a furcsa és rejtélyes sír" - nyilatkozta Szaid Manszúr Szajjádi iráni régész a CHN perzsa hírügynökségnek.

Shahr-i Sokhta Irán délkeleti részén, Szisztán és Beludzsisztán tartományban, Zábol városától 57 kilométerre fekszik. A város alapítását i.e. 3200-re datálják a tudósok. Egykor 150 hektáron terült el - nyugati részén 25-40 ezer sír lehet -, s az urbanizáció hajnalának egyik legnagyobb városa volt. Háromszor égett porig, s háromszor épült újjá, míg i.e. 2100-ben végleg elnéptelenedett. Ez időtől fogva nevezik a Leégett Városnak.

Shahr-i Sokhtát a magyar származású Kelet-kutató, Stein Aurél fedezte fel az 1900-as évek elején, ám az első ásatásokra 1967-ig kellett várni. A Maurizio Tosi vezette olasz kutatócsapat 1978-ig összesen kilenc ásatási szezonon át kutatta a bronzkori települést, amely munkát egy ideje olasz és iráni szakemberek közösen végzik.

A lefejezett férfi maradványai

Az egyik legfurcsább temetkezést az 1003. számú sírnál fedezték fel olasz szakemberek. A 45 éves korában elhunyt férfi csontváza egy kör alakú sírban nyugodott, feje fölé pedig két kutyakoponyát tettek. A temetkezési hely északi oldalán további 12 emberi koponyát találtak, ami egyedülálló a Leégett Város temetőjében.

Szajjádi szerint egyértelmű, hogy a sírba olyasvalakit temettek, aki Közép-Ázsiából vándorolt az Iráni-fennsíkra. "Ez szoros kapcsolatot feltételez a régió és Közép-Ázsia között" - fejtette ki az archeológus. Hozzátette: elképzelhető, hogy a temetkezési hely az iszlám térhódítása előtti iráni vallás, a zoroasztrizmus eljövetelének ideje előtti korból származhat.

Hasonló fejtörést okoz a régészeknek a 2810. számú sír, ahol egy 25-30 éves korában elhunyt férfi alussza örök álmát. Fejét testének jobboldalára temették, két tőrféleség társaságában. Könnyen lehet, hogy a férfit lefejezték, a "sírmelléklettel" - ahol az ősi, hagyományos temetkezésekre jellemző tálak és vázák is előkerültek - pedig csak ezt kívánták jelezni.

Nem kevésbé érdekes a 609. számú sír, ahol összesen hat koponyát találtak tucatnyi emberi csont mellett. "Ezek a temetkezések sok kérdést felvetnek, például hogy miért temették el így ezeket az embereket az i.e. 3. évezredben: véletlenül vagy szándékosan? Így akartak takarékoskodni a hellyel vagy olyan okok miatt történt ez, amit nem ismerünk?" - kérdezte sokat sejtetően Szajjádi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kutyakoponyát és lefejezett embert találtak a Leégett Város temetőjében 

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra