Múlt-kor.hu

A lovagkirály nápolyi kalandjai: Nagy Lajos viszontagságai Itáliában

2014. július 23. 11:47 Németh Máté

A végjáték – gyilkossággal fűszerezve

Johanna - köszönhetően annak, hogy Lajos a trón megszerzésére irányuló immár dinasztikus tervei sikertelenek voltak - már évtizedek óta birtokolta a nápolyi trónt, mikor is az egyházszakadás (1378) során úgy döntött, VII. Kelemen ellenpápát fogja támogatni a Nagy Lajos által elismert VI. Orbánnal szemben.

A római pápa indítványozta a magyar királynál, hogy taszítsa le trónjáról a hűtlen királynőt. Lajos ekkor már nem volt hajlandó saját maga hadba vonulni, a trónt rokonára, a magyar királyi udvarban elő Durazzói Kis Károlyra ruházta át. A magyar király katonai segítségével Károly 1381-ben meg is szerezte a Nápolyi Királyságot, Johanna pedig - immár negyedik férjével (Tarantói Lajos után hozzáment a mallorcai királyhoz, majd őt követte Ottó német herceg) - az új uralkodó fogságába esett.

A magyar király számára igen sok bonyodalmat okozó Johannát Nápoly új ura 1382-ben megfojtatta. Nagy Lajoshoz a gyilkosság híre még eljutott, majd nem sokkal később, még ebben az évben a lovagkirály is meghalt. Kis Károly aztán a Lajos halála utáni trónviszályok során rövid ideig magyar királynak is mondhatta magát, de pár hetes „uralkodás” után merénylet áldozata lett. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A lovagkirály nápolyi kalandjai: Nagy Lajos viszontagságai Itáliában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra