Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Férfiszerelemről mesél az ókori graffiti

2014. július 8. 09:26

A távoli, sziklás, vadregényes, szélfútta szigetről, a görögországi Asztipaleáról kevesen mondanák meg, hogy itt rejtőzhet a világtörténelem egyik legkorábbi ismert, erotikus tárgyú graffitija. 

Andreas Vlahopulosz őstörténész sem hitte volna, amikor négy évvel ezelőtt megkezdte a terepmunkát a picinyke égei-tengeri szigeten. Egyszer azonban fűtött erotikáról árulkodó feliratokra és ősi falloszábrázolásokra akadt az egyik sziklán egy Vathy nevű faluban. Az i.e. 6-5. századra tehető feliratok méretét látva a kutatónak minden kétsége eloszlott a műalkotások üzenetét illetően.

"Ezeket úgy hívom: a hódítás sorai" - mondta el az amerikai Princetonon végzett régész, aki a feliratokra akkor bukkant, amikor éppen diákjaival ismertette meg Asztipalea ősi történelmét. "A nagy betűk nemcsak a szexuális vágy kifejezőeszközei, hanem magáról az aktusról is mesélnek. Ez pedig ritka, nagyon ritka" - fogalmazott.

A dolomitos mészkőbe vájt felirat rendkívüli jelentőségét az adja, hogy általa megtudhatjuk, milyen volt az emberek magánélete az archaikus időszakban és a klasszikus korban. Az egyik, vélhetően az i.e. 6. századra keltezhető felirat büszkén hirdeti: "Nikaszitimosz meghágta Timionát". Egy másik sziklán két fallosz látható a Dion név alatt, ennek korát 2500 évesre becsülik.

"Tudjuk, hogy az ókori Görögországban a férfiak közötti szexuális vágy nem számított tabunak" - így Vlahopulosz, aki a múlt héten visszatért a szigetre, hogy topográfusokkal, fotográfusokkal, műemlékvédőkkel és diákokkal újra megvizsgálja a lelőhelyet. " Mivel a mondatban folyamatos múlt időt használnak, a szerelmi viszony hosszú ideig tarthatott; a szexuális aktus hangsúlyozása ilyen formában nagyon ritka az erotikus művészetben" - tette hozzá.

Angelos Matthaiou epigráfus szerint a feliratok nyomán nemcsak a szigeten élők személyiségét ismerhetjük meg, de az írástudás szintjébe és elterjedésébe is bepillantást nyerhetünk. "A betűket nagyon szépen vésték a sziklába, ami azt bizonyítja, hogy a filozófusok, tudósok és krónikások mellett a szigeten élő átlagember is magába szívta az írás művészetét" - közölte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Férfiszerelemről mesél az ókori graffiti

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra