Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hat halálos divattrend

2014. július 3. 17:00

Gyilkos gallér

Bár a listánkon szereplő legtöbb divatrendet a nők követték, a merev, magas nyakú gallér a 19. században a férfiak "kiváltsága" volt. A korízlés szerint ellenállhatatlanabb és nagyobb szexuális potenciált rejtett az erős férfinyak. A szinte kivétel nélkül mindig fehér színű gallért szegecsekkel erősítették az inghez.

Oscar Wilde is a magas nyakú gallér híve volt

A kiegészítőt gyakran "apagyilkosnak"  nevezték, ugyanis több esetben halált, pontosabban fulladást okozott, amikor a viselője egy-egy éjszakai mulatozás után már nem tudott megszabadulni tőle elalvás előtt. Mikor az ittas feje előrebukott, a keményített gallér (amely a képen láthatótól eltérően gyakran elől sem volt nyitott) elszorította a levegő szabad áramlásának útját.

A fulladás mellett tályogot is okozhatott az agyban, amikor a részeg agya nem kapott megfelelő oxigént, ám ritkán például emésztési zavart is előidézhetett. Egy extrém esetben pedig valóságos guillotine-ként működött: a 19. század végén egy járókelő megbotlott az úton, és az őt elcsapó autó a gallér "segítségével" gyakorlatilag levágta a szerencsétlen fejét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hat halálos divattrend

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra