Múlt-kor.hu

Megnyíltak a közönség előtt Arisztotelész iskolájának maradványai

Megnyíltak a közönség előtt Arisztotelész iskolájának maradványai

2014. június 5. 12:04 MTI

Megnyíltak a nagyközönség előtt a híres ókori görög filozófus, Arisztotelész iskolájának, a Lükeionnak több mint másfél évtizede felfedezett maradványai szerdán Athén szívében, a törvényhozás épületétől alig pár száz méterre.

Az új régészeti park hozzávetőleg egy hektáron terül el és utazást kínál a jelentős gondolkodó univerzumába.

Egy görög régészcsoport 1996-ban találta meg a híres ókori gondolkodó filozófiai iskolájának a maradványait. A Lükeionnak akkor már százötven éve igyekeztek a nyomára jutni. A filozófus híres iskoláját Apollón Lükeiosz, "Fényhozó Apollón" templomáról és ligetéről nevezte el, és ott sétálva oktatta tanítványait i.e. 335-től. A Lükeion szó ma tovább élő formája a líceum.

Arisztotelész Lükeionja az ókori Hellász három nagy filozófiai iskolájának egyike volt, Platón i.e. 387-ben alapított Akadémiája és a künikoszok (cinikusok) által Szókratész halála (i.e. 339) után alapított filozófiai iskola mellett.

Platón tanítványaként Arisztotelész volt a formális logika megteremtője, amelyet a tudományos kutatás eszközének tekintett. Tizenkét éven át tanított Lükeionjában, majd Nagy Sándor nevelője lett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megnyíltak a közönség előtt Arisztotelész iskolájának maradványai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra