Múlt-kor.hu

Egyedülálló pecsét került elő a keresztes háborúk korából

Egyedülálló pecsét került elő a keresztes háborúk korából

2014. május 28. 17:30

Ritka, a keresztes hadjáratok idejéből származó ólompecsétet fedeztek fel egy jeruzsálemi tanyán - jelentette be az Izraeli Régiségügyi Hatóság (IAA) kedden.

A mintegy 800 éves ólompecsét egy, a Júdeai-sivatagban található Mar Saba kolostorból küldött levelet erősített meg. A Jeruzsálem melletti Kidron völgyére néző kolostort a kappadókiai Szent Szabbász (439-532) alapította, s egykoron több száz szerzetes élt falai között.

"Ez egy rendkívüli lelet, ugyanis eddig egyetlen egy pecsétet sem találtunk ebből a korból" - közölték az IAA szakemberei.

Fémpecséttel - amely a latin bulla néven terjedt el - csak a különösen fontos okleveleket látták el. A bulla lényegében kör alakú kis doboz, amelynek az alaplapja és a fedőlapja az összeillesztés előtt egy-egy pecsétnyomóval megpréselt arany-, ezüst-, ólom- vagy bronzlemez. A levél felnyitásakor a pecsét sérülése elkerülhetetlen volt, s ez azt a célt szolgálta, hogy gyakorlatlan kezek ne próbáljanak hozzájutni a levelek tartalmához.

A Jeruzsálemben feltárt pecsét egyik oldalán Szent Szabbász látható, aki himationt visel (ez lényegében a római tóga görög megfelelője), jobb kezében keresztet, a bal kezében pedig talán az evangélium egy példányát szorítja. A pecsét másik oldalán a következő görög felirat olvasható: "Ez Szent Szabbász lavrájának pecsétje" (a lavra a legnagyobb, legjelentősebb ortodox férfi kolostorok elnevezése, a Mar Saba kolostort Szent Szabbász Nagy Lavrájának is nevezik.)

A Mar Saba kolostor fontos szerepet játszott a keresztes hadjáratok idején és szoros kapcsolatot tartott fenn az uralkodócsaláddal, az említett tanya pedig egyik ingatlana lehetett. A pecsétet még 2012-ben, Jeruzsálem délnyugati részén, a Bayit VeGan negyedben tárták fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egyedülálló pecsét került elő a keresztes háborúk korából

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra