Múlt-kor.hu

Sajtófotókon elevenedik meg 1956 és a kádárizmus kora

2014. május 21. 09:53 MTI

Rákosi Mátyás, az 1956-os forradalom eseményei és a kádárizmus kora jelenik meg annak a kiállításnak a képein, amely Balla Demeter sajtófotóiból mutat be válogatást csütörtöktől a Cultiris Galériában Budapesten.

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas művész pályafutásának első harminc évéből mutat be sajtófotókat A fotóriporter Balla Demeter képei című tárlat - mondta Kincses Károly fotómuzeológus, a kiállítás kurátora, hozzátéve, hogy az elmúlt húsz évben mintegy 15 bemutatkozását rendezte vagy nyitotta meg a fotóművésznek, de eddig leginkább szimbolikus csendéleteit vagy életképeit láthatta a közönség.

A június 28-ig nyitva tartó tárlat legkorábbi felvétele Rákosi Mátyásnak az Ikarus gyárban tett mátyásföldi látogatását örökítette meg 1953-54-ben. Az 1956-os eseményekről olyan lírai hangvételű képeket válogattak a kiállításra, amelyek nemcsak a forradalom jól ismert történéseiről, hanem életről, halálról, értelemről és hiábavalóságról szólnak - hangsúlyozta a fotómuzeológus.

Mások mellett Kádár János és Aczél György jelenik meg a parlamentben elkapott felvételeken. De látható lesz olyan kép is, amelyen Vlagyimir Viszockij moszkvai lakásán énekel Marina Vladynak, aki tátott szájjal hallgatja őt. Klasszikusnak számítanak a kiállítás azon képei, amelyek a Szovjetunió csuvas nemzetiségű iskoláiban és a tanyaközpontokban készültek. A tárlat legkésőbbi felvételei pedig a 1980-as évekből villantanak fel eseményeket - tette hozzá.

Balla Demeter Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművész 1957 óta dolgozik képeslapoknak. Az 1960-as években a Stern című lap tette világhírűvé, amely közölte képeit, majd Mihail Romm szovjet filmrendező a Hétköznapi fasizmus című filmjével, amelynek a középpontjában szerepelt a Sternben megjelent felvétele. Képeivel számos nemzetközi kiállításon nyert díjat. 2004-ben Kossuth-díjat kapott négy évtizedes, kiemelkedően magas színvonalú, a magyar fotográfiát gazdagító munkásságáért. Számos kiállítás és több könyv is fűződik a nevéhez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Sajtófotókon elevenedik meg 1956 és a kádárizmus kora

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tavasz: Megbízható elvtársak

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra