Múlt-kor.hu

Feltérképeztek egy elveszett maja várost

Feltérképeztek egy elveszett maja várost

2014. május 21. 08:49

A Mexikói Nemzeti Antropológiai és Történelmi Intézet (INAH) szakemberei megerősítették, hogy a mexikói Quintana Roo-ban található dzsungel mélyén egy ősi település terül el, amely egykoron egy maja urbánus központ volt. 

Noh Kah, azaz Nagy Város: a helyiek csak így nevezik azt a 34 hektáros területet, amelyet az INAH szakemberei a Nemzeti Antropológiai és Történeti Iskola munkatársaival együtt egy két éven át tartó projekt során térképeztek fel, összegyűjtötték a fellelhető cserépdarabokat és elvégezték a település topográfiai vizsgálatát. Az erdős terület ma El Paredón néven ismert, ahol 250 és 600 között, a korai klasszikus korban még valóságos építkezési láz bontakozott ki. 

No Kah topográfiai felmérése új információkkal szolgálhat a kutatók számára Calakmul (Kalakmul), a "Kígyó Feje államközösség" egykori székhelyének közvetlen befolyására is. Calakmul (a két közeli piramis városa) a valaha volt legnagyobb maja városok egyike, a mexikói Campeche államban, a guatemalai határtól 20 kilométerre található. Becslések szerint ötvenezren lakhatták magát a várost, amelynek fennhatósága akár 150 kilométeres távolságra is kiterjedt.

Az ősi halmok és a megmaradt épületmaradványok alapján két kulturális szakasz különböztethető meg No Kahnál. Az egyik a korai klasszikus, amikor a Petén (a mai Guatemala) területéről érkező anyagi kultúra és kormányzati intézmények meghonosodtak, míg Tikal 562-es lerombolása után, a késő klasszikus korban, azaz 600 és 800 között a Yucatán-félszigeten található tartomány, Río Bec hatása figyelhető meg.

No Kah pontos kiterjedése nem ismert, de a városszerkezet hasonló mintát követ, mint a Quintana Ro déli részén fekvő települések szerkezete. No Kah alvárosokra osztható, piramisokkal, platformokkal, ceremoniális terekkel és a várost irányító elit számára épült házakkal. A régészek összesen hat, egymástól fél-három kilométerre levő, építészetileg különálló csoportot különböztettek meg és neveztek el, ezek: Corozal, Pich, Paredón, Pocito, Hop Na és Viente.

No Kah építői a hegyoldalba teraszokat terveztek, amelyeket a légi felvételek alapján csak nagy nehézség árán lehetett azonosítani - ezzel magyarázható, miért tudtak rejtve maradni évszázadokon át a kíváncsi szempárok elől. A politikai hatalom a Pich-nél összpontosult, amit egy 100 méter hosszú ősi halom fémjelzett, három, különböző szinteken elhelyezkedő udvarral, amelyeket további lakóházak és egy ceremoniális tér vett körül.

Feltérképeztek egy elveszett maja várost

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz: Forró magyar őszök

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra