Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Castro, a király

2014. május 21. 21:19

Magánsziget, magánjacht

Fidel Castro 1965-2008 között volt az ország diktátora, majd lemondott elnöki és hadvezéri posztjáról, 2011-ben pedig megvált első titkári posztjától is, utóda a védelmi tárca élén álló öccse, az azóta óvatos reformlépésekbe kezdő Raúl lett. Fidelt visszavonulása óta egyre kevesebbszer lehetett látni nyilvánosan, többször keltették halálhírét, ám a Kubai Kommunista Párt hivatalos lapjában, a Granma-ban folyamatosan jelennek meg írásai. Látogatói szerint szerény körülmények között él, olvas, egyszerű ételeket eszik és tornával próbálja fitten tartani magát.

Nem volt ez mindig így, állítja a ma 65 éves Sánchez. Fidelnek a Disznó-öböltől délre például magánszigete volt: a nemes egyszerűséggel csak „Édenkertnek” nevezett Cayo Piedra, ahol Castrót neves vendégek – köztük az áprilisban elhunyt Nobel-díjas kolumbiai írófejedelem, Gabríel Garcia Márquez – szórakoztatták. A forradalmárok puritánságát úton-útfélen hangoztató diktátor ezt magánjachtjával, a ritka, Angolában honos fából készült Aquarama II-vel közelítette meg.

„Castro fekete, bőrből készült igazgatói karosszékében ült egy üveg Chivas Regallal (ez volt a kedvenc itala) a kezében” – írja Sánchez. A könyv szerint az elnök kényelmét egy hatalmas havannai ház szolgálta kosárlabdapályával, bowlingpályával, egy teljesen felszerelt orvosi központtal és tengerparti luxusvillával, amelyhez kikötő is tartozott. „Castro mindig azt mondta, hogy a forradalom miatt nincs ideje a pihenésre és a földi örömökre, amelyeket nem vesz figyelembe, sőt megveti azokat. Hazudott” – fejtegeti könyvében az egykori testőr.

Sánchez szerint Castro legközelebbi munkatársai sem voltak tisztában El Caballo (A Ló, így becézték Castrót) pazarló életvitelével – mint ahogy bonyolult szerelmi életével sem, sőt hogy szeretőitől legalább kilenc gyermeke született. Sánchez elmondása szerint Castro mindig tartott egy pisztolyt a lábánál Mercedesében, soha nem utazott el, ha nem volt legalább tíz testőr vele, és mindenkit lehallgatott, köztük a néhai venezuelai elnököt, jó barátját, az őt haláláig példaképének tartó Hugó Chávezt is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Castro, a király

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra