Múlt-kor.hu

Milliókért kínálják Kádár utolsó leveleit

Milliókért kínálják Kádár utolsó leveleit

2014. május 16. 11:19

Igazi történelmi ritkaságok kerülnek kalapács alá szombaton a fővárosban. Egy antikvárium Kádár Jánosnak, az MSZMP első titkárának, később főtitkárának két levelét árverezi el, írta a Blikk. 

A két ereklye együttes kikiáltási ára 2,7 millió forint, s az aukciót szervező szakember szerint biztosan nagy lesz az érdeklődés. Az egyik levelet Kádár kézzel írta, ez az 1987-ben Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkárnak küldött sorok piszkozata - árulta el a Blikknek Földváry Antal, a Krisztina Antikvárium tulajdonosa. Ebben a politikus többek között megköszönte szovjet kollégájának, illetve annak házastársának, hogy jókívánságokat és ajándékot küldtek az ő hitvese, Tamáska Mária születésnapjára. Mivel ez csak kézzel írt piszkozat, így Magyarországon maradt, hiszen Moszkvába vélhetően egy gépelt, letisztázott és oroszra fordított levél ment.

Az ereklye tulajdonosát nem nevezheti meg az antikvárium. Kilétéről csak annyit mondtak, hogy a politikus és közte lévő személyes kapcsolat útján juthatott az 1,2 milliós kikiáltási áron kínált levélhez. Ám a másik, sokkal érdekesebb és a hazai közélet szempontjából fontosabb darab már csak a véletlennek köszönhető, hogy a titokzatos eladónál maradt.

Forrás: Blikk

Ez az 1,5 millióért licitre kerülő levél ugyanis nem más, mint Kádár lemondólevele. Nagy valószínűséggel egyben az utolsó hivatalos irat, amelyet a politikus aláírt, a dátum szerint ugyanis kevesebb mint egy hónappal Kádár halála előtt, 1989. május 10-én kelt. Ebben a pártfőtitkár azt írta az MSZMP Központi Bizottságának, hogy „fegyelmezett kommunistaként" elfogadja a testület döntését, vagyis azt, hogy felmentették pártelnöki tisztségéből és a központi bizottsági tagságából is.

A levelet nem kapta meg a párt, mert azt végül nem küldték el - mesélte Földváry a küldemény történetét. Kádár ugyanis két nappal korábban szóban már lemondott, s azt a központi bizottság elfogadta. Vagyis nem volt szükség újabb értesítésre. Ha az MSZMP megkapta volna ezeket a sorokat, valószínűleg iktatták volna a levelet, és ma állami gyűjteményben lenne. Vagyis hajszálon múlt, hogy most magánszemélyé lehet. A galéria tulajdonosa elárulta: bár ő sokallta a bőven egymillió forint feletti kikiáltási árakat, biztos abban, hogy a relikviák elkelnek.

Milliókért kínálják Kádár utolsó leveleit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra