Múlt-kor.hu

Biszku-ügy: újabb vádemelések jöhetnek

Biszku-ügy: újabb vádemelések jöhetnek

2014. május 14. 15:00 MTI, Múlt-kor

Enyhe ítéletek a kilencvenes években

Horváth Attila véleménye szerint a bíróságot az ítélethozatalban az vezethette, hogy a kilencvenes években a salgótarjáni sortűz ügyében a mostanihoz hasonló enyhe ítéletek születtek, illetve az is, hogy enyhítő körülményként figyelembe vették a vádlott előrehaladott korát és egészségi állapotát, továbbá az esetek óta eltelt idő hosszúságát.

Az 1956-os forradalmat követő megtorlások kapcsán háborús bűntettel vádolt Biszku Béla ül büntetőperének tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken 2014. március 25-én

Ez utóbbi tény felveti az igazságszolgáltatás mulasztását, ugyanis ezeket az ügyeket 25 évvel ezelőtt kellett volna tárgyalni, amikor Biszku Béla is nagyságrenddel fiatalabb volt és nem lehetett volna hivatkozni idős korára, illetve szóba kerülhetett volna rajta kívül több vádlott is - jegyezte meg.

Kahler Frigyes jogtörténész szintén a büntetőper kapcsán az MTI-nek azt mondta: szoros összefüggés van Biszku Béla tevékenysége és a salgótarjáni, valamint a Nyugati téri sortűz között, miután ő a legfelsőbb döntéshozó szerv, az MSZMP Ideiglenes Intéző Bizottsága, illetve Politikai Bizottsága döntési joggal bíró, teljes jogú tagja volt a megtorlások idején. Megjegyezte: ezen testületek határozata nélkül az erőszakszervezetek semmit nem tehettek.

A salgótarjáni és a Nyugati téri eset nem választható szét, "releváns különbséget nem látok" a kettő között - fogalmazott arra utalva, hogy az utóbbi sortűz ügyében a bíróság szerint nem lehet kétséget kizáróan bizonyítani a vádlott bűnösségét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Biszku-ügy: újabb vádemelések jöhetnek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. különszám: Egészségünk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra