Múlt-kor.hu

Levelet írtak a Titanic-katasztrófa estéjén 

Levelet írtak a Titanic-katasztrófa estéjén 

2014. április 2. 11:00 MTI

A Titanic jéghegynek ütközése estéjén írt - egyetlen ismert, fennmaradt - levelet árvereznek el április végén Angliában, az aukciósház 40 millió forintnak megfelelő összeget remél érte.

A soha fel nem adott levelet a brit Esther Hart, a Titanic egyik túlélője írta 1912. április 14-én este, röviddel az előtt, hogy az óceánjáró 23 óra 40 perckor jéghegynek ütközött, másnap 2 óra 20 perckor pedig elsüllyedt.

A White Star Line hajótársaság fejléces papírjára írt levél szerzője egyebek közt arról számol be édesanyjának, hogy tengeri beteg, ezért sem enni, sem inni nem tud, hétéves kislánya, Eva azonban jól van, és majd fellép egy koncerten, amelyet másnap este adnak a fedélzeten.

Esther Hart és lánya túlélte a katasztrófát, a férj és apa, Benjamin Hart azonban odaveszett. 1996-ban bekövetkezett haláláig Eva Hart számított a Titanic egyik legismertebb túlélőjének.

Esther Hart (j), férje, Benjamin Hart (b) és lányuk, Eva

Eva szerint a levelet apja kabátja zsebében találta meg édesanyja a megmenekülésük után. A levél a borítékkal együtt mintegy húsz éve került egy meg nem nevezett gyűjtő birtokába, aki most a Henry Aldridge&Son aukciósházra bízta az értékesítését.

Az árverésszervező szerint "nagyon jelentős" dokumentumról van szó, mert az ismeretek szerint ez az egyetlen olyan levél, amelyet a végzetes napon írtak. Az aukciót április 26-án tartják a délnyugat-angliai Devizesben, a szervező 100 ezer angol fontot remél érte.

Levelet írtak a Titanic-katasztrófa estéjén 

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra